Reiki, tiede ja tutkimus, osa 3/5

19.12.2024
Reiki ei ole placeboa - vai onko?


Tässä energiahoidoista käsittelevässä blogikirjoituksessani antaudun itsekin haastavan kysymyksen äärelle. Tarvitaanko energiahoitoon uskomisen eli mielen tason toimintoa, jolloin kyseessä voisi olla tutkijoidenkin hoitovaikutuksissa käyttämä ja tunnustama placebovaikutus? Vai tarvitaanko hoidon vastaanottamiseen ja siitä saatuihin hyötyihin uskoa ja mielen tasoista ajatustyötä lainkaan?

Uskomushoito on termi, joka on kiistelty. Moni energiahoitoihin liitetty termi haastaa. Jos itse energiahoito sanan hoito termi haastaa mieltä ymmärtämään, mistä ihmeestä on kyse. Tästä kirjoitin aikaisemmin tekstin Energiahoito - suomenkielinen sanasto haastaa  Käy lukemassa, niin ymmärrät mistä puhun.

Onko energiahoidot placeboa vai ei?

Onko kyseessä siis placeboefekti, jossa positiivisesti, luottavaisesti, halun ja avoimen mielen avulla vastaanottaja kokee sellaista, minkä haluaa kokea? Varmasti joissain tapauksissa on osaksi näin. Mielellämme on valtava voima auttaa meitä huomaamaan, kokemaan ja uskomaan todeksi sen, minkä haluamme niin olevan.

Mutta Reikin kohdalla haluan kuitenkin avata aihetta hieman toisin. En nimittäin usko, että vastaanottaakseen Reikiä, vastaanottajalla tarvitsisi olla vahvaa positiivista, luottavaista ja avointa mieltä tai selkeää halua saada hoidosta itselleen apua.

Reikinäkökulma

Reikikursseilla usein opetetaan, että reikin tasapainottavaan voimaan ei tarvitse uskoa. Se vaikuttaa silti. Se tasapainottaa silti. Itse usein herätän aiheesta keskustelua, koska emme voi tietää, onko näin. Mutta jaan jatkuvasti aiheesta omia kokemuksia ja kuulen myös muiden kautta samanlaisia kohtaamisia reikin äärellä.

Olen kokenut, todistanut ja kuullut lukuisia tarinoita siitä, kuinka reikihoidon vastaanottaja ei ole uskonut lainkaan saavansa hoidosta apua, mutta on ihmetellyt jälkikäteen sen yllättävän voimakastakin vaikutusta. Siksi oma ymmärrykseni ja kokemukseni puhuu sen puolesta, että mielen tason toivetta, uskoa tai tahtoa ei tarvita vastaanottaakseen hoidosta saatavia hyötyjä. Enemmän on tekemistä sillä seikalla, mikä hoitajan intentio on. Eli hoidon kanavoijalla on suurempi rooli mielen tason avulla aktivoitavasta energian virtauksesta kuin sen vastaanottajalla.

Tämä näkyy esimerkiksi eläinten kohdalla. Usein reikin itsehoitoa tehdessä, minä ja moni kurssilaiseni, oma lemmikki hakeutuu käsien läheisyyteen, josta hoidossa kanavoitava elämän energia virtaa. He eivät mielen tasolla (todennäköisesti) tiedä, että teen reikihoitoa, vaan tunnistavat hyvää tekevän energian virtauksen ja hakeutuvat sen äärelle.

Erityisesti lemmikit ovat valppaina etähoitokertomuksissa. Kuulen jatkuvasti omilta asiakkailtani sekä kurssilaisteni kokemuksista, että lemmikit ovat aktiivisesti mukana vastaanottamassa etähoitoa. Usein lemmikit myös saapuvat juuri hoidon alussa ja lähtevät omistajansa läheisyydestä tasan sillä minuutilla, kun toisessa paikassa etänä reikienergiaa kanavoiva hoitaja päättää energiakanavointinsa. Eläimet sekä ihmiset (mutta erityisesti eläimet) usein aistivat etähoidoissa hämmästyttävän tarkasti sen, milloin hoito alkaa ja milloin se päättyy.

Eräällä Reiki2 onlinekurssilla osallistujan koira oli koko kurssipäivän aivan innoissaan kaikista niistä harjoituksista, joita teimme. Olen Zoomin kautta nähnyt monta kissaa, koiraa ja myös papukaijan osallistuvan kurssilla tehtäviin reikihoitoihin niistä nauttien samoin kuin me muut.

Mutta silloin, jos hoidon vastaanottajan halu on todistaa hoidon tehottomuus pelkäksi mielen suggeksioksi, hän estää myös itseään huomaamasta mahdolliset hyödyt. Hän haluaa nähdä sen, minkä näkee. Ja halu on usein vahva voima. Välillä hoitohuoneelle saapuu näitä skeptikoita vain todistamaan olevansa oikeassa. En lähde taistelemaan heidän mielipiteidensä kanssa. He usein eivät myöskään halua nähdä muuta kuin oman teoriansa paikkansapitävyyden.

Mutta tästä olen päätellyt, että voi kuitenkin ajatella, että mielen tason avoimuus huomata ja kokea se, mikä koettavissa on, auttaa avautumaan hoidon hyvää tekevälle mahdollisuudelle. Eli sen puolesta mielen taso varmasti auttaa havainnoimaan hoidon vaikutukset.

Reikihoidossa hoitaja kanavoi käsiensä kautta puhdasta elämän energiaa hoidettavan kehon, mielen ja tunteiden tasapainon tueksi.
Reikihoidossa hoitaja kanavoi käsiensä kautta puhdasta elämän energiaa hoidettavan kehon, mielen ja tunteiden tasapainon tueksi.

Reikin ohjeistus

Reikin ohjeistukseen kuuluu se, että aina tulee kysyä lupa hoidettavalta. Kurssilaiseni tietääkin, että usein hieman lempeästi kapinoin tätä ohjetta vastaan jos kyseessä on hyvää tarkoittava asia. Ja koska reiki on 100% rakkauden energiaa, sen välittäminen etänä on aina hyvää tarkoittava asia. Heh, eli se on sallittua aina - tosin tietyin rajoin (jotka käyn erityisesti Reiki2-kurssilla läpi).

Välillä olen lähettänyt äidilleni sekä eräälle ystävälleni etänä reikihoitoa kertomatta heille aikataulua. He tietävät, että välillä lähetän ryhmäetähoitona läheisilleni rakkaudellista ja hyvää oloa lisäävää Reikienergiaa. Olen monesti saanut heiltä viestiä, että "oletko lähettänyt mulle eilen energiaa, koska olo on ihmeellisen rauhallinen". Tämäkin on itselleni todiste siitä, että vaikka hoidon vastaanottaja ei tiedä vastaanottavansa puhdasta elämän energiaa oman hyvinvointinsa tueksi, hän silti on huomannut eron olossaan eli hoidon positiivisen vaikutuksen.

Reikitutkimus

Opiskelen lontoolaisessa The College of Psychic Studies :ssa, jossa osallistuin muutama vuosi sitten David R. Hamiltonin luennolle hänen silloin juuri julkaisemastaan kirjasta Why Woo Woo Works?

Luennolla tämä varsin mainio herra (kannattaa tutustua instagramissa ja myös hänen kirjoihinsa jos aihe kiinnostaa enemmänkin) pureutui mm. siihen, kuinka Reikiä, tai oikeastaan sen vaikutuksia, on tutkittu.

Hän kertoi luennolla (ja kirjassaan) tutkimuksesta, jossa kahdelle verrokkiryhmälle tarjottiin reikihoitoa syöpähoitojensa kivunlievityksen tueksi. Molemmat ryhmät saivat samalta näyttävät hoidot, samanlaisissa olosuhteissa, yhtä pitkäkestoiset ja usein.

Hoitajat toimivat molemmissa ryhmissä näennäisesti samoin, koskettaen kehoa tietyn opitun kaavan mukaisesti. Toisen ryhmän hoitajat eivät kuitenkaan olleet saaneet reikiaktivointia ja toisessa ryhmässä toimivat Reiki Masterit.

Lyhyesti kerrottuna, molemmat ryhmät kokivat rentoutuneensa ja siten saaneensa hyvää oloa lisää saamastaan hoidosta, mutta oikean reikihoidon vastaanottaneen ryhmän kokemus kivunlievityksestä oli selkeästi suurempi verrokkiryhmäänsä nähden.

Kertooko tämä jotain? Ainakin tässä tutkimuksessa korostuu se, että jokainen hoidon vastaanottanut koki rauhaa ja koki rentoutuneensa kosketuksen ja miellyttävän hoitotilanteen johdosta. Sanoisin, että placeboa tai ei, pysähtyminen on aina hyväksi lempeän kosketuksen äärelle.

Mutta sanon kyllä myös sen, että kivunlievitystä on tutkittu myös muissa reikitutkimuksissa ja siitä on saatu hyviä tuloksia, kuten tässäkin tapauksessa. Jos tiedät vastaavia tutkimuksia lisää, kuulisin niistä mielelläni lisää.


Oletko sinä entinen skeptikko, nykyinen reikittäjä?

Minä olen. Tai en suoranainen skeptikko, en vain uskonut siitä olevan mitään hyötyä, kunnes kokeilin ja no…hurahdin täysin.


Lämpimästi tervetuloa kokemaan Reikin hyvää tekevä voima hoitoihin ja kursseille!

Aija Sahi


Lue myös

Reiki, tiede ja tutkimus

Reiki, tiede ja tutkimus, osa 2/5