Reiki, tiede ja tutkimus
Energiahoidon vaikutus, tiede ja tutkimus (osa 1/5)
Mitä tieteellinen tutkimus sanoo energiahoidoista? Miten tutkimus suhtautuu Reikiin? Millaista tutkimusta on tehty? Mikä on mekanismi energiahoidoissa? Millaisia vaikutuksia on tutkimuksissa todettu? Miksi energiahoidot eivät ole uskomushoitoja tai vaihtoehtohoitoja? Vai ovatko? Miksi energahoitoja pitäisi ja kannattaisi tutkia lisää? Millaisia haasteita keskustelussa kohtaa ja kuinka puhua itse energiahoidoista muille? Kuinka sanoittaa kokemansa?
Lähtökohtani aiheeseen - disclamer heti kärkeen
Monta kysymystä ja ei, en pysty sinulle näihin kaikkiin vastaamaan. Ja suurimpaan osaan niistä vastauksista, joihin eri lähteiden kautta pyrin vastaamaan, en pysty vastaamaan tyhjentävästi. Mutta nämä kysymykset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja siksi haluan myös kirjoittaa niistä.
Haluan myös olla rehellinen. En ole akateemikko, tutkija enkä tieteilijä. En itse aina osaa edes hakeutua haluamani tutkimustiedon äärelle. Mutta olen utelias oppimaan, ymmärtämään ja saamaan tietoa aiheesta. Siksi luen ja kuulen mielelläni ihmisiä, jotka ovat pureskelleet asioita puolestani, tutkien ja tutkittua tietoa jakaen. Kiitos heille!
Siksi pureskelen myös sinulle kuulemaani ja lukemaani, jotta löydät väyliä tiedon äärelle. Puhun yleisellä tasolla, en tee suoria lainauksia tutkimuksista ja toimin varmasti tieteellisestä näkökulmasta katsoen epätieteellisen moukkamaisesti. Haluan silti tarjota sinulle mahdollisuuden löytää yhden tien tämän mielenkiintoisen tutkimusmaailman äärelle. Mainitsemani tutkimukset löytyvät esittelemieni kirjojen lähdeluetteloista enkä siksi niitä tähän erittele.
Tämä disclamer siksi, että tiedän kuinka kärkkäitä mielipiteitä monilla on aiheen tiimoilta. Usein mainostaessani Reikikurssejani, saan hyvin aggressiivisiakin viestejä kommenttikenttään tai sähköpostiini. Usein minua pyydetään lopettamaan "perättömän tiedon levittäminen". Monesti olen saanut myös viestejä, jossa minua pyydetään kertomaan kursseilla, kuinka "reiki perustuu todellisuudessa placeboon eli on uskomukseen perustuvaa huuhaata" tai kuinka "kaikki mitä puhun on potaskaa". Mainitsen nämä terveiset usein kursseillani, mutta yleensä lähden niitä kuitenkin kyseenalaistamaan omien ja asiakkaitteni kokemusten sekä lukemani tutkimustiedon kautta osoittamaan vain yksiksi näkökulmiksi muiden joukossa. Siksi myös tämä teksti.
Olen itse se tyyppi, joka ei tarvitse oikeastaan tutkimuksia vahvistamaan itselleni itse kokemaani, asiakkailtani kuulemaani ja lukemaani. Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka tarvitsevat.
Meidät on opetettu kysymään, kyseenalaistamaan (Ja se on hyvä! Kaikkea ei pidä purematta niellä.) ja myös näkemään maailma tietyllä tavalla. Siksi on hyvä antaa myös mielelle ravintoa kokemuksen lisäksi, jotta pää pysyy mukana näissä hommissa. Olen oppinut luottamaan kokemuksen opettamana, mutta on hyvä ruokkia välillä kyseenalaistavaa mieltä.
Mutta tiedän myös, että on paljon niitä, jotka eivät halua uskoa, vaikka heille esitettäisiinkin jo tehtyä tieteellistä tutkimusta. On heitä, jotka eivät yksinkertaisesti suostu uskomaan, että jokin, mitä ei vielä ole todistettu tieteen avulla todeksi, voisi olla sitä.
Niinhän se on. Sitä mitä emme uskalla nähdä, emme myöskään näe. Sitä mitä emme halua nähdä, emme näe. Jos rajoitamme mielemme näkemään vain sen, mitä haluamme, suljemme myös mahdollisuudet kokea jotain, mikä voi auttaa meitä, vaikka se olisikin mielellemme vaikeaa ymmärtää.
Tieteen tehtävä on tutkia maailmaa ja sen ilmiöitä. Tiede ja tutkimus ovat kuin uteliasta leikkiä, jonka avulla luodaan mallinnoksia ja selityksiä kaikelle sille, mitä koemme ja näemme. Siksi odotan innolla sitä, että se, mitä minä ja miljoonat Reikin käyttäjät ovat kokeneet, saadaan mallinnettua siten, että pääsemme tekemään vielä kattavampia ja laajempia tutkimuksia, kuin mitä tähän mennessä on tehty. Ehkä Reiki yhtenä energiahoitomuotona ja täydentävänä hoitomuotona, saisi vielä laajemmin mahdollisuuksia tuoda ihmisille kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Koska aihe on kiehtova ja monitahoinen, olen jakanut syksyn aikana julkaistavat blogitekstini aiheesta viiteen osaan teemalla Energiahoito, tiede ja tutkimus
Reiki, tiede ja tutkimus (eli tämä aloitusteksti)
Länsimainen lääketiede ja vaihtoehtoiset hoitomuodot
Reiki ei ole placeboa - vai onko?
Pieni suomalainen reikitutkimus (x2)
Kuinka puhua Reikistä?
Tutkimus ja Reiki
Puhun energiahoidosta ja Reikistä usein, kuten myös näissä teksteissä, samaa tarkoittavana asiana. Siksi myös tässä ensimmäisessä otsikossa löytyy molemmat sanat. Toivon myös sen avulla aiheesta kiinnostuneiden löytävän tekstin ääreen.
Kaikki energiahoidot pyrkivät samaan - tuomaan tasapainoa kehon, mielen ja tunteiden tasolla ja siten tuomaan kokonaisvaltaista hyvinvointia vastaanottajalleen. Energiahoidon tarkoitus on palauttaa meidät omaan ydinolemukseemme, tasapainon tilaan. Siihen tilaan, jossa olemme omia itsejämme. Siihen tilaan, jossa voimme kokonaisuudessaan hyvin.
Syy, miksi puhun näissä teksteissä pääosin Reikitutkimuksista, on se, että sitä on tutkittu energiahoitomuodoista eniten. Ehkä osin siksi, että se on nimenä tunnettu ja laajalti käytössä. Tiesitkö, että Reikin käyttäjiä on ympäri maailman?
Lisäksi oma kokemuksellinen ymmärrykseni ja kiinnostukseni on juuri Reikin äärellä, sillä olen itse saanut siitä valtavasti apua ja keinon auttaa myös muita.
Paitsi energiahoitomuoto, Reiki on lisäksi henkisen kasvun metodi. Metodin luonut japanilainen buddhalaismunkki Mikao Usui omisti elämänsä buddhalaisuuden esoteeriselle tutkimiselle ja harjoittamiselle ja siten myös Reiki on tie paitsi kehollisen, myös henkisen tasapainon ja itsensä löytämisen äärelle, vaikka se ei kuulu osana buddhalaisuutta tai muutakaan uskontoa.
Usein, kun puhutaan Reikistä tutkimuksissa, tämä henkinen puoli kuitenkin unohtuu tai se sivuutetaan. Se on jo mielestäni yksi iso haaste Reikin tutkimuksesta puhuttaessa.
Reiki ja tiede
Kun puhutaan Reikistä reikiperinteen mukaisena energiahoitona, puhutaan universaalista elämän energiasta ja sen kanavoinnista hyvinvointimme tueksi.
Rei tarkoittaa universaalia/henkeä/rakkautta ja Ki tarkoittaa elämän energiaa, jota on kaikissa meissä ja kaikessa elävässä luonnossa ympärillämme. Tästä univeraalista elämän energiasta tunnetaan eri kulttuureissa ja perinteissä eri nimityksiä, joista olet varmasti kuullut. Näitä nimityksiä ovat mm. chi, ki, prana, qi.
Reikiperinteessä katsotaan, että kaikki on energiaa ja siten energian "liikuttaminen" ja "positiivinen manipuloiminen" (oma termini) sitä kanavoimalla käsiemme kautta, auttaa meitä vastaanottamaan tuota virtausta ja siten palauttamaan tasaisen oman kin virtauksen kehossamme, mielessämme ja tunteissamme. Näin kokonaisuutemme tasapainottuu ja pääsemme yhteyteen sisimpämme kanssa, jolloin voimme elää luontaisesta tilastamme käsin ja siten palvella parhaiten myös kokonaisuutta.
Reiki energiahoidoilla ja muilla perinteisillä energiatasapainotusmenetelmillä on kautta aikojen pyritty lisäämään oman elämän energiamme virtausta kehossamme siten, että se on tasapainossa ja siten terve.
Tuota energiaa, voimaa ja virtausta (ki) on kaikkialla. Olemme osa sitä ja voimme auttaa itseämme ja muita voimaan hyvin sen avulla erilaisin keinoin, esim. reikihoidon kautta. Puhutaan ykseydestä, kaiken yhdistävästä energiasta, mistä käsin myös etähoito on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta.
Kaikki tämä nyrjäyttää opitut ajatuksemme maailmasta, jota katsomme usein hyvin materiaalisten ja lineraaristen linssien läpi. Mutta tiede tulee varmasti oppimaan sanoittamaan tätäkin - energiahoitojen maailmaa. Toistaiseksi tiede ei ole kuitenkaan osannut mallintaa sitä, mitä Reiki- ja muissa energiahoidoissa tapahtuu.
Mutta kvanttifysiikka on yksi väylä tiedon jäljille pääsyyn. Ainakin näin uskotaan. Se katsoo myös kaiken olevan yhtä ja samaa energiaa - samoin kuten Reiki ja monet muut perinteet.
Omat aivonystyräni menevät solmuun, kun yritän ymmärtää kvanttifysiikan kautta kuvattua maailmankuvaa tai lähestymistä itseä kiinnostaviin aiheisiin. En pysy perässä. Niin kuin moni ei pysy perässä myöskään siinä, mitä Reikin kautta kokevat.
Mieli ei tahdo pysyä mukana asioissa, jotka eivät tavoita omaa ymmärrysmaailmaamme. Tarvitsemme myös kokemusta ymmärtääksemme. Näin myös Reikin kanssa. Jos vain luet siitä, et pysty saavuttamaan puoltakaan siitä ymmärryksestä, jota kirjoitettu teksti pyrkii kuvailemaan. Toisaalta, kokemus kaipaa mielelle myös vahvistusta. Siksi tarvitaan sekä sanoja että tuntemuksia eli todistusvoimaa.
Kumpikaan, ei kokemus eikä tieteellinen tutkimus yksinään, ole aukoton totuus maailmasta eikä energiahoidoista.
On hyväksyttävä, että emme tiedä kaikkea. Vielä 1800-luvulla uskottiin, että käsien pesu on ihan hölmöä, vaikka kokemus oli näyttänyt sen vaikuttavan positiivisesti sairaalapotilaiden eloonjäämismahdollisuuksiin. Miksi ei uskottu? Koska ei tiedetty vielä miksi siitä oli hyötyä. Vasta, kun löydettiin bakteerit, saatiin sanoitus ja ymmärrys siitä, miksi käsienpesu on tärkeää.
On hyväksyttävä, että olemassa oleva tieto ei ole aukotonta. On hyväksyttävä, että usein olemme myös väärässä. Maailmamme ei ollutkaan litteä, vaikka se tuntuu ja näyttää siltä.
Voimme oppia. Voimme jatkuvasti kehittyä katsomaan maailmaa eri tavoin.
Tiede ja tutkimus on uteliasta maailman ilmiöiden tutkimista. Se on kiehtovaa. Ja sitä, mitä emme vielä tiedä, on valtavasti. Läpimurtoja tehdään tieteessä jatkuvasti. Miksei siis myös Reikin ja energiahoitojen osalta!
Usein energiahoitojen pariin hakeutuvat huomaavat Reikin avaavan maailmankatsomusta uudella tavalla. Ikään kuin jokin aiemmin opittu ymmärrys maailmasta alkaa laajenemaan ja näköala muuttumaan uudenlaisen kokemuksen kautta. Uteliaisuus herää. Se on kiehtovaa. Mutta niin on myös Reikistä tehty tutkimuskin kiehtovaa. Se auttaa mieltä pysymään mukana siinä, mitä kurssien ja Reikin käytön myötä kokee.
Toivon rahoituksen, kiinnostuksen ja uteliaisuuden suuntautuvan myös energiahoitojen tutkimukseen ja näiden usein huuhaaksi luokiteltujen aiheiden äärelle yhä laajemmin tukijoiden keskuudessa tulevaisuudessa. Tutkimuksia on tehty ja niiden myötä hyviä ja kannustavia tuloksia saatu, mutta sitä pitää tehdä lisää!
Tutkimuksista
Tutkimusta on siis tehty energiahoitoihin ja Reikiin liittyen. Pääosa tutkimuksista on pyrkinyt löytämään vastauksen kysymykseen, onko ilmiö ylipäänsä todellinen vai ei, löytämään sen mekanismin, mitä energiahoidossa tapahtuu tai tarkastellut energiahoitojen vaikutuksia.
Vaikutustutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia liittyen kivun lievitykseen, rentoutumiseen, stressin ja ahdistuksen lievenemiseen sekä mielialan kohenemiseen. Myös tutkimus on osoittanut vaikutuksia mm. verenpaineeseen sekä muihin kehollisesti mitattaviin asioihin.
Vaikutustutkimukset ovat pääasiassa keskittyneet erilaisiin oireisiin ja Reikin vaikutukseen niitä kohtaan. Eli pääosin on siis tutkittu fyysistä puolta, vaikka Reikin tarjoamat henkiset vaikutukset ovat käyttäjien omissa huomioissa kuitenkin ehkä suuremmassa roolissa.
Ehkä tämä kertoo myös ajattelutavasta, jolla energiahoitoja verrataan usein fyysistä apua tarjoavaan länsimaiseen lääketieteeseen. Usein näitä kahta juuri verrataan keskenään, vaikka esim. Reiki - luontaisen hyvinvoinnin ja henkisen kasvun menetelmä käsittää myös fyysis-psyykkistä ajattelua laajemman ymmärryksen ihmisyydestä ja maailmasta. Siksi ne eivät mielestäni myöskään ole täysin verrattavissa keskenään.
Usein energiahoitoidoista saatuja tutkimustuloksia on myös kritisoitu. Ne eivät täytä laadultaan niitä vaatimuksia, jotta tulosten valossa voitaisiin vielä osoittaa niiden tehoa. Tarvitaan laadukkaita jatkotutkimuksia ja laajempia tutkimusotoksia. Hyvä alku siis, mutta ehkä tarkemmat rajaukset, laajemmat otannat sekä toisinnot auttavat eteenpäin?
Tutkijat tiedon jäljillä
Tässä tekstisarjassa perustan tutkimuksiin nojaavat tiedot pääosin muutamaan kirjaan omien kokemusteni ja mielipiteitteni ja tekemieni huomioitteni lisäksi. Esittelen erityisesti sekä Johanna Blomqvistin kirjassa Kvanttifysiikasta energiahoitoihin sekä David R. Hamiltonin kirjassa Why Woo Woo Works? - The Surprising Science Behind Meditation, Reiki, Chrystals and other Alternative Practices, mainittuja esimerkkejä Reikin vaikutustutkimuksista.
Mikäli aihe kiinnostaa, suosittelen lämpimästi tutustumaan tarkemmin molempiin kirjoihin. Myös mm. yhdysvaltalainen Pamela Miles on tarjonnut minulle näköalaa aihetta kohtaan ja herättänyt uteliaisuuttani reikitutkimusta kohtaan.
Sekä Blomqvist että Hamilton avaavat tutkijan silmin energiahoitoihin ja etenkin Reikiin liittyvää tutkimusta ja avaa tieteilijän näkökulmasta myös niitä haasteita, joita nykytutkimuksen osalta on olemassa. Miles on reikihoitajana saavuttanut luottamusta sairaala- ja tutkimuspiireissä Yhdysvalloissa ja osaa sanoittaa mahdollisuuksia ja haasteita mielestäni hyvin.
Lisäksi Blomqvist on tehnyt omia pieniä tutkimuksia, joilla haluaa osoittaa Reikin voiman ja osaltaan selittää ilmiötä. Tällä hetkellä hän tekee tutkimusta etähoidon parissa. Äärimmäisen kiehtovaa! Kävin aikanaan Blomqvistin Reiki Master -koulutuksen, mikä toi tieteellisemmän näkökulman Reikiin, mitä olin aikaisemmin edes ajatellut olevan mahdollista.
Sain itse oppini, jo edesmenneen, Sari McGlinnin kursseilla. Hänellä oli enemmän kokemuksen läheinen ote Reikiin, vaikka tekikin myös itse kokemuspohjaista tutkimusta aiheesta. Tästä kerron myöhemmin juttusarjassani lisää.
Haluan omassa opetuksessani tuoda ehkä McGlinnin tavoin kokemuksen kursseilla ja omassa harjoituksessa ensisijaiseksi väyläksi ymmärtää Reikiä, mutta Blomqvistin minulle avaama tieteellisempi lähestymistapa on tärkeä auttamaan mielen herättämiä kysymyksiä, joita kokemusten myötä väistämättä kurssilaisilla herää. Siksi koen tärkeäksi myös opettajana perehtyä jatkuvasti siihen, minkälaista tutkimusta, keskustelua ja ns. evoluutiota Reikiin ja energiahoitojen maailmaan liittyy.
Tutustuin Hamiltoniin omien opintojeni kautta. Käyn parhaillaan mediuismin ja psyykkisen luennan ammattilaiskursseja lontoolaisessa The College of Psychic Studies -koulussa, jossa osallistuin David R. Hamiltonin luennolle, jossa hän nosti esiin myös kirjassaan kerrottuja tutkimuksia.
Luennolla ja kirjassaan Hamilton kertoo, kuinka 15 johtavaa yliopistollista sairaalaa Yhdysvalloissa, mukaanlukien Yale ja Harvard, ovat tutkineet Reikin vaikutuksia. Nämä vaikutustutkimukset ovat suuntautuneet pääosin kehon fyysisiin reaktioihin. Myös Miles on ollut mukana mm. Yalessa tehdyissä tutkimuksissa.
Vaikka tutkimuksia tehneiden sairaaloiden henkilökunta, kuten lääkärit, ovat suhtautuneet aluksi varauksella Reikiin, ovat he hyvien tulosten myötä huomanneet, kuinka Reikin avulla potilaat ovat saaneet lisäavun, jota he eivät ole pystyneet välttämättä itse tarjoamaan. Suhtautuminen on siis muuttunut hyvien koetulosten ja käytännön kokemuksen myötä, vaikka taustalla olevaa mekanismia ei vielä tunneta.
Pamela Miles sanoittaa tämän eräässä haastattelussa erinomaisesti (Good Life Project haastattelun vapaa suomennos:) "Kuka muu kuin lääkärit, hoitajat ja sairaalan henkilökunta näkee yhtä paljon kärsimystä joka päivä? Totta kai he haluavat löytää mahdollisimman monta vaihtoehtoa auttaakseen näitä ihmisiä pääsemään kärsimyksistään eroon."
Miles kertoo haastattelussaan myös siitä, kuinka työskenteli AIDS-epidemian aikaan sairaaloissa auttaen potilaita kohtaamaan ahdistuksen, stressin, kivun ja surun, jota siihen aikaan kuolemaan vääjäämättä johtanut sairaus toi mukanaan sekä tartunnan saaneille että heidän ystävilleen ja omaisilleen. Hän koulutti useita reikihoitajia tuohon aikaan avuksi New Yorkin sairaaloissa tekemään reikihoitojen muodossa.
Osassa energiahoitotutkimuksia tehdyissä sairaaloissa on koulutettu myös henkilökuntaa Reikin käyttäjiksi, jotta he voivat auttaa sen avulla potilaita kokonaisvaltaisemmin. Tämä on mielenkiintoista ja herättää toivon tulevasta myös täällä Suomessa.
Tutkimustuloksia
Muissa blogisarjan kirjoituksissani avaan enemmän yksittäisiä tutkimustuloksia, mutta koska mielesi janoaa varmasti jo jotain lisäkonkretiaa, jaan pari otantaa Blomqvistin kirjasta.
Blomqvist nimittäin puhuu kirjassaan paitsi Reikistä, myös yleisesti energiahoitomenetelmistä ja niistä tehdystä tutkimuksesta. Hän esittelee erityisesti Bengstonin menetelmän tuloksia, joka johdatti hänet itsensä energiahoitojen äärelle.
Bengston tutki menetelmänsä vaikutusta syöpäsairaisiin hiiriin. Hiirillä oli ärhäkkä rintasyövän muoto. Tutkimus on vaikuttava, sillä 91,7% hiiristä parani. Tutkimusta on toistettu ja saatu vastaavia tuloksia useissa toisintotutkimuksissa.
Blomqvist kertoo myös omasta kokemuksestaan kirjassaan, jossa hoiti Reikin avulla koiraa, jolla oli syöpäkasvain. Hoitojakso paransi koiran täysin, vaikka eläinkääri ei ollut antanut ennen hoitojakson alkua koiralle enää mitään toivoa henkiin jäämisestä.
Nämä ovat yksittäisiä kokonaisuuksia tai tapauksia, mutta antavat jo ymmärrystä siitä, millaisia kehollisia vaikutuksia energiahoidot voivat parhaimmillaan tarjota.
Vaikka monet tutkimukset esittelevätkin ja paneutuvatkin juuri fyysisiin oireisiin, haluan tarjota sinulle myös henkisemmän puolen kokemuksista, joita Reikin käyttäjät ja hoiden vastaanottaneet ovat saaneet. Oma kokemukseni sekä itseni että asiakkaitteni kautta avaa enemmän tätä puolta. Kirjoitukseni Pieni suomalainen Reikitutkimus (x2) perehtyy nimenomaa tähän Sari Mc Glinnin ja oman kokemustutkimukseni kautta.
Haasteet keskustelussa
Mainitsin jo haasteen asenteissa, joita energiahoitoja ja täydentäviä hoitomuotoja kohtaan käydään. En halua käyttää sanaa uskomus- tai vaihtoehtohoito, koska en koe Reikin suoranaisesti olevan puhtaasti kumpaakaan sanojen siinä merkityksessä.
Reiki on laajempi kokonaisuus, joka saattaa olla toisinaan vaihtoehto esim. länsimaiselle lääketieteelle yksittäisissä tapauksissa. Koen kuitenkin Reikin olevan ennen kaikkea ennaltaehkäisevä apu jokaiselle meille ja kokemani, lukemani ja tutkimustulosten myötä länsimaista lääketiedettä täydentävä hoitomuoto.
Uskomus (reikiin uskominen) puolestaan ei ole välttämätön vastaanottajan kohdalla, mutta esim. hoitajan osalta (intentio) tärkeä osa hoidon vaikutuksia. Näistä aiheista olen kirjoittanut omat kirjoitukset, joissa avaan myös tutkimusta aiheiden tiimoilta.
Usein yleisessä keskustelussa vedetään linjoja suoriksi energiahoidoista puhuttaessa. Tämä johtuu siitä, että ei ole olemassa tarpeeksi tietoa tai kattavaa tutkimusta, joka auttaisi keskustelemaan aiheesta rakentavasti ja näkemään sen hyvänä mahdollisuutena tuoda hyvää oloa ihmisille ja sitä kautta yhteiskuntaan.
Energiahoitoja ei myöskään ole rekisteröity tai säädelty, joten niiden tarjonnan kirjo on laaja. En sano, että suoranaista säätelyä pitäisi olla, mutta kaipaan lisää tietoa ja sanastoa yleisen keskusteluilmapiirin parantamiseksi aiheen tiimoilta.
Koen myös, että hoitojen tarjoaminen muille on asia, mitä ennen tulee ymmärtää käytettävän työkalun voima ensin oman itsehoitokokemuksen myötä ja sen jälkeen harjoittelujakson myötä voi toimia auttajana. Auttamistyössä on aina vastuu.
Reikin hyödyntäjät oppivat parhaiten Reikin itsehoidon avulla ymmärtämään sitä laajaa vaikutuspotentiaalia, mikä Reikillä oman hyvinvoinnin ja henkisen kasvun tukemiseen on. Meillä opettajilla on myös vastuu opastaa ja ohjata hoitojen tekemisestä kiinnostuneita aiheen äärelle siten, että heillä on tarvittava ymmärrys ja kokemus aiheesta.
Keskustelun osalta, meillä on myös mahdollisuus ja mielestäni myös velvollisuus avata aihetta oman tiedon ja kokemuksen sekä olemassa olevan tutkimustiedon kautta. Meillä on mahdollisuus luoda keskustelevaa ilmapiiriä. Usein meiltä kuitenkin puuttuu sanasto ja argumentit, jota tarvitaan, jolla puhua aiheesta myös heidän kanssaan, jotka kysyvät tai eivät vielä tiedä aiheesta.
Siksi erilaiset kirjat ja toivottavasti esim. tämä kirjoitussarja auttavat löytämään sanoitusta ja tapoja kertoa omista kokemuksista. Olen nimittäin myös sitä mieltä, että usein aiheesta puhutaan kovin tunteellisesti. Tämä johtuu siitä, että usein Reiki on tuonut käyttäjilleen paljon iloa ja ihmetyksen aiheita elämäänsä. En kritisoi tätä. Teen niin itsekin, olenhan hyvin tunteikas tyyppi ja varsinkin Reiki, joka on tuonut elämääni paljon hyvää, on minulle myös tunteikas juttu.
Mutta koska siitä usein puhutaan niin tunteellisesti, se saattaa tuntua enemmän asiasisältöön keskittyvien ja paneutuvien henkilöiden korviin kiihkoilulta, kun joku innostuu oikein kunnolla ja tunteella aiheesta puhumaan. Siksi haluan antaa sanoitusta avuksi kurssilaisilleni, jotka pohtivat, kertoako esim. omalle puolisolleen tai ystävilleen mille kurssille on juuri osallistunut. Kuulen jatkuvasti pelkoa siitä, että tulee leimatuksi..
Se on hurjaa ja ymmärrän pelon täysin. Olen kohdannut kaikenlaista. Tiedän, kuinka vaikeaa on kohdata halveksuva katse, kun kerron olevani energiahoitaja tai reikiopettaja. Tiedän, kuinka vaikeaa on kuulla olevansa typerä, koska "uskon" kaikkeen kokemaani.
Mutta tiedän myös, kuinka ihana työkalu Reiki itselle ja asiakkailleni on, joten siksi en myöskään enää välitä katseista, tuhahduksista, kommenteista tai oman kokemukseni "vääräksi todistavista" argumenteista. Ymmärrän niiden juontuvan tietämättömyydestä, tutkimuksen puutteesta ja pelosta. Siksi haluan puhua ja kertoa. Siksi opetan ja autan Reikin ääreen kiinnostuneita löytämään luottamuksen tätä menetelmää kohtaan. Koska sillä parhaimmillaan on ihmeitä tekevä voima.
En halua siis vaieta aiheesta, vaan kertoa omista ja asiakkaitteni kokemuksista sekä tutkimuksen, jota on tehty. Ymmärrän haasteet keskustelussa ja tiedän myös, että jos joku ei halua kuulla, hän ei kuule. Mutta näen myös mahdollisuuksia siinä, että keskustelu ja tiedon avaaminen myös niille, jotka eivät energiahoitoihin ole aiemmin tutustuneet, on tärkeä avaus tulevaisuutta ajatellen.
Näen Reikissä paljon potentiaalia koko maailman hyvinvoinnin kannalta ja toivon todella, että laadukkaita tutkimustuloksia saadaan pian lisää.
Haluan kuitenkin tämän kirjoituksen lisäksi täsmentää, että aina ei pysty eikä tarvitse ymmärtää mielen tasolla täysin, uskoakseen ja saadakseen vahvistusta omalle matkalleen. Sitähän tämä elämä myös on - elämään ja omaan matkaansa luottamista.
Usein nojaaminen siihen, mitä ei täysin voi selittää (kuten intuitio), onkin se paras tapa kulkea matkaansa. Välillä nojaaminen tuntemattomaan, opettaakin meitä luottamuksesta ja itsestämme enemmän kuin se, mitä pystymme määrittelemään tarkasti erilaisiin lokeroihin.
Elän nojaten tuntemattomaan, luottaen elämän kannattelevan. Haluan myös tämän puolen opastaa ja opettaa sinulle. Kaikkea ei tarvitse selittää. Miten silloin voisimme kokea elämän ihmeitä?
Tulossa tekstit:
Länsimainen lääketiede ja vaihtoehtoiset hoitomuodot
Reiki ei ole placeboa - vai onko?
Pieni suomalainen reikitutkimus (x2)
Kuinka puhua Reikistä?
Mitä muuta haluaisit tietää Reikistä? Millaisia kirjoja tai tutkimuksia on tiellesi tullut? Millaisia kokemuksia sinulla on Reikistä?
Kuulen mielelläni ajatuksesi, mahdolliset huolesi ja kokemuksesi aiheen tiimoilta.
Lempeää päivää!
Aija Sahi
Lue myös
Energiahoito - suomenkielinen sanasto haastaa
Mitä on reiki ja miten sitä voi oppia?
Energiahoidon vaikutukset