Reiki, tiede ja tutkimus, osa 5/5
Kuinka puhua Reikistä?
Moni kokee hankalaksi löytää sanoja kertoa Reikistä perheelleen ja tutuilleen. Alla jaan kolme yleisintä haastetta, joita jatkuvasti kursseillani kuulen sekä jaan apua sinulle, Reikin käyttäjä, jotta löydät ne sanat ja tavan puhua ihanasta ystävästäsi Reikistä. <3
Pelkäät leimaantuvasi hörhöksi jos kerrot Reikin käytöstäsi muille?
Eräs Reiki1-kurssilainen sanoi kurssilla, että uskoo tässä kurssissa menevän oman "hörhöytymisen raja". Tämä hymyilytti minua, sillä en itse koe Reikiä hörhöhommina lainkaan. Se on hyvin LUONTAINEN tapa kanavoida energiaa. Tämä taito on meissä kaikissa, mutta koska emme ole tässä ajassa oppineet sitä hyödyntämään, vaatii se aiheelle avautumista ja opettelua. Haluankin normalisoida näitä asioita ja lähestyn asiaa kursseilla vahvasti jalat maassa ja ymmärrys yhteiskunnasta, jossa elämme.
Moni pelkää hörhöksi leimaantumista ja muiden mielipidettä sinusta. Olemme laumaeläimiä ja monille on haastavaa poiketa valtavirrasta. Ja vaikka Reiki mielestäni on vain piilossa olevaa valtavirtaa (sillä sen salakäyttäjiä on valtavasti), koetaan se silti poikkeukselliseksi yhteiskunnassamme.
Usein sanonkin, kun aiheesta käydään (jokaisella) peruskurssilla keskustelua, että "määrittele normaali". Hörhö on jotain "epätyypillistä" ja siksi usein ehkä vähän "pöhköksi" leimaantuvaa toimintaa. Mutta se mikä on normaalia minulle, voi olla epänormaalia toiselle. Ja se mikä on normaalia toiselle, on todellakin epänormaalia itselleni. Kyse on katsontakulmasta.
Olipa kulmasi mikä tahansa, voit hörhöleiman pelosta huolimatta tutustua Reikiin rauhassa. Sinun ei tarvitse jakaa kokemustasi heti kenellekään. Voit pitää Reikin salaisena ystävänäsi. Mutta jos avaat suosi, hämmästyt, kuinka moni jakaa kanssasi yhteisen salaisuuden. Olen kokenut tämän monta kertaa.
Osa kertoo, ettei voi kertoa edes omalle puolisolleen osallistuvansa kurssille. Toiset kertovat, että puoliso ja ystävät naureskelevat, jos kurssista on kertonut, mutta kiinnostus onkin herännyt, kun muutos kurssilaisen olemuksessa on huokunut heidän nähtäväksi. Silloin moni kertoo, että se skpetinenkin puoliso on alkanut pyytää reikihoitoa, koska näkee sen vaikutuksen omaan rakkaaseensa. Monet skeptisimmät ovat jopa innostuneet niin, että ovat oman puolisonsa innostuksen myötä tulleet itse kurssille myöhemmin.
Olen ylpeästi Reikin käyttäjä ja opettaja. Se on tuonut minulle niin paljon hyvää elämääni, että en suostu piilottelemaan sitä. Reiki auttoi minua myös siinä, että hiljalleen aloin hyväksymään sen, että jos joku piti hommiani hörhönä, se on hänen näkökulmansa. En enää välitä siitä, mikä mielipide muilla omasta elämästäni on. Minulle Reiki on iso, tärkeä osa elämääni ja jos joku ei ymmärrä sitä, tarjoan mielelläni maistiaisen maailmastani heille.
Uskon myös vahvasti, että koska Reikin salaisia käyttäjiä on Suomessa valtavasti (tarkkoja lukuja ei tiedetä), alkaa se olla jo hyvin yleistä. Väitän, että jokaisella työpaikalla on joku, joka käy hoidoissa tai käyttää itse Reikiä. Uskon, että jokaisella suomalaisella on tietämättään joku kontakti ihmiseen, joka elää Reikin äärellä.
Joten, määrittele hörhö, määrittele normaali.
Innostus saa sinut puhumaan suu vaahdoten Reikistä?
Valtava tunnelataus, innostus ja jopa kiihko ovat yleisiä, kun Reikin käyttäjä kertoo innoissaan kokemuksistaan. Ymmärrän hyvin. Reiki on monille elämää mullistava ja erään asiakkaani sanomana "tajunnan räjäyttävä" (tämä aina naurattaa minua, koska tavallaan ymmärrän tämän hyvin, vaikka se kulostaakin äärimmäiseltä) kokemus ja siten se saattaa tulla ulos sinusta ylisanoin ja räjähtävänä innostuksena.
Tässä kuitenkin piilee haaste vastaanottajalle, joka ei todennäköisesti ymmärrä yhtään mistä puhut. Hän ei kuule sitä, mitä sanot, eikä pysty mielessään muodostamaan ymmärrystä kertomastasi. Luultavasti hän kiinnittää huomionsa tunnelataukseen, jonka hehkutuksesi saa aikaan.
Siksi kehotan aina kurssilaisiani miettimään, mitä ja miten Reiki puhuisi itsestään, jos olisi ihminen. Luultavasti se kertoisi itsestään hyvin rauhallisesti, lempeästi ja totuudellisesti. Ylisanat saattaisivat kuulua osaksi kerrontaa, mutta muodostuisivat ymmärrettäviksi rauhallisuuden myötä.
Siispä, jos haasteesi on liika innokkuus, säästä se keskusteluihin niiden kanssa, jotka jo ymmärtävät mistä puhut. Ja he, jotka eivät kokemustasi ymmärrä, usein kuitenkin ovat kiinnostuneita kuulemaan mistä on kyse.
Vastaanotto on tyrmäävä tai jopa torjuva, kun kerrot Reikistä tutuille?
Jep. Kaikki eivät ole mielen tasolla avoimia näille energeettisille aiheille. Tämä on ihan ok. En oikein itsekään ymmärtänyt, mitä Reiki on, ennen kuin itse sen vaikutuksen koin ja todistin. Se johtuu siitä, että energeettisistä asioista on vaikea puhua ja niitä on hankala sanoittaa. Kaikki sanat tuntuvat joko ylisanoilta tai liian platkuilta, kun yrittää kuvailla omaa kokemusta.
Koin itse vahvaa vastutusta ensin Reikiä kohtaan, koska pelkäsin, etten osaa hallita sitä. Mutta kun ymmärsin kurssilla (jonne jotenkin johdatettuna kuitenkin päädyin), että kyse ei nimenomaa ole hallinnasta, vaan antautumisesta, suhtautumiseni muuttui.
Moni kurssin käynyt kertoo myös, kuinka on kokenut, ettei voi puhua tai uskalla kertoa kokemuksistaan läheisilleen, sillä pelkää vastaanoton olevan halveksiva, tyrmäävä tai torjuva. Ymmärrän tämän.
Toisinaan näin voi ollakin. Muistan, kuinka vuosia sitten eräs silloinen kollegani sanoi päin naamaani, että "et voi olla niin tyhmä, tuohan on ihan roskaa", kun kerroin aiheen noustessa keskusteluun, omista kokemuksistani reikin parissa. Jätin hänen kommenttinsa omaan arvoonsa. Tietenkin se tuntui aluksi pahalta, kun oman kollegan silmissä näyttäytyi tyhmänä, mutta toisaalta hänen maailmankatsomuksensa ei ole varmasti vieläkään valmis muille kuin tieteen näkökulmasta nähdyille "totuuksille". En itse edes tiedä, onko yksiselitteisiä totuuksia mistään ylipäänsä olemassa. Reiki on auttanut myös hyväksymään sen, että olemme näkemyksiltämme erilaisia me ihmiset.
Torjunta ja voimakkaan mielipiteet puolesta ja vastaan näkyy tällä hetkellä vahvasti keskustelukulttuurissamme, jossa äärimielipiteet nostavat päätään. Siksi myös rauhallista, jalat maassa käytävää keskustelua aiheen tiimoilta tarvitaan.
Torjunta kumpuaa yleisestä keskustelusta, opitusta mielen järkeistävästä tavasta hahmottaa maailmaa ja selittää sitä sekä pelosta. Oli kyseessä mikä tahansa, torjunta ja vastaväitteet ovat usein vahvoja ja voi aiheuttaa hämmennystä varsinkin silloin, jos olet uusi Reikin parissa.
Oman kokemukseni mukaan vastaanotto Reikistä puhuessani, on kuitenkin muuttunut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana yhä sallivampaan suuntaan. Yhä useampi on kuullut Reikistä ja yhä useampi nykyään on myös kiinnostuneen avoin kuulemaan, mistä on kyse. Siksi yhä harvemmin saan enää täystyrmäävää vastaanottoa kertoessani ammatistani.
Ei kaikkien pala kakkua
Ja pitää myös muistaa, että kaikki eivät ole vain kiinnostuneita aiheesta. Et sinäkään ole kiinnostunut kaikista harrastuksista, elämänosista ja ammateista, joita ystäväsi tekevät. Sekin on täysin fine.
En minäkään ymmärrä aina muiden kiinnostuksenkohteita saati jaksa kovin pitkää niistä aiheista edes kuunnella tai kysellä. Pyörän kokoaminen, puolisoni yksi intohimo, on itselle hämmentävää. Tuen puolisoani, mutta en jaksa sen enempää olla kiinnostunut niistä pulteista ja muttereista sekä pyörän osista, joita olohuoneeseemme aina välillä uuden projektin myötä ilmestyy.
Sama Reikin kanssa. Vaikka puolisosi, ystäväsi tai työkaverisi ei osaisi kysellä tai ymmärtää sinua ja kiinnostustasi, ei se tarkoittaisi, etteikö hän näkisi Reikin vaikutusta sinussa ja myös tukisi sinua.
Meillä kaikilla on oma näköalamme, mielenkiintomme ja paikkamme tässä maailmassa. Kunnioita omaasi ja muiden.
Vinkit Reikistä puhumiseen
Välillä on kuitenkin täysin ok olla jakamatta omia kokemuksia muille. Varsinkin jos oma mieli ei vielä ole mukana siinä mitä olet kokenut. Se on itsesi suojaamista ja turvallisuuden hakemista ja kokemista. Se on sallittua. Kaikkien ei tarvitse olla pioneereja ja lipunkantajia.
Mutta jos raotat omaa kokemusmaailmaa lähipiirillesi, huomaat varmasti myös kiinnostusta ja saat pyyntöjä tehdä tehdä reikihoitoja muille. Ja aina joku tuttu yllättää myös kertomalla olevansa Reiki Master. Luota ja anna Reikin vaikuttaa myös siihen, että löydät oikeat sanat oikeissa tilanteissa.
Muutama vinkki vielä Reikistä puhumisen tueksi:
Älä vouhota liikaa, vaan kerro kokemuksistasi ja Reikistä rauhallisesti. Ilman valtavaa tunnevyöryä, vastaanottajan on helpompi ottaa jaettu tieto vastaan.
Jaa tieto ensin niille, joiden seurassa koet itsesi turvalliseksi asia ottaa puheeksi. Kokeile sitten myöhemmin laajentaa kertomista laajemmin, jos koet sen hyväksi ajatukseksi. Saat olla myös hiljaa.
Kerro omia kokemuksiasi heille, jotka haluavat kuulla. Kaikkia ei kiinnosta.
Kerro kursseilla kuulemistasi kokemuksista, jaa tässä blogisarjassa jakamaani tietoa oman kokemuksesi tukena ja kerro rehellisesti se, mitä Reiki on elämässäsi ja sinussa saanut aikaan.
Osallistu kursseille, Reikipiiriin ja tapahtumiin, joissa on muita samoja kokemuksia ja ajatuksia kanssasi jakavia. Lue tulevista tapahtumista
Anna itsellesi Reikiä siitä puhumiseen.
Luota, että et ole yksin näiden kokemustesi kanssa. Et uskokaan, kuinka moni ympärilläsi on kosketuksissa Reikiin.
Oletko Reikin käyttäjä? Osallistu Reikikyselyyni, omaan pieneen tutkimukseeni Reikin vaikutuksista.
Tervetuloa kursseilleni ja hoitohuoneelle Töölöön!
<3 Aija Sahi
Lue myös
Reiki, tiede ja tutkimus, osa 2/5
Reiki, tiede ja tutkimus, osa 3/5
Reiki, tiede ja tutkimus, osa 4/5