Haaveista totta!

02.05.2019

Olen kevään aikana lukenut ja kuunnellut paljon tavoitteiden saavuttamisesta, katsonut YouTube-videoita sekä osallistunut kaksipäiväiseen seminaariin aiheen tiimoilta. Tavoitteenani on ollut selkeyttää omaa toimintaani ja löytää omille haaveilleni sija tulevaisuudessani.

Kaikki lähtee haaveilusta ja siitä, että antaa itsellensä luvan lähteä tavoittelemaan omia haaveitaan. Tämän tekstin lopussa olenkin koonnut haaveilua varten oman osuutensa. Sitä ennen haluan kuitenkin esitellä sinulle pari herraa, joiden kautta uskon sinun löytävän apua omien ideoiden ja haaveiden toteuttamiseen. Upeita inspiraatiopuhujia ja itsensä kehittämisen mestareita on paljon muitakin, mutta haluan esitellä sinulle nämä kaksi, joiden avulla olen itse selkeyttänyt omia juttujani elämässäni.


Ilkka Koppelomäki
"Tavoite on haave, jolle on asetettu päivämäärä."

Suomen kovin itsensä kehittämisen inspiraatiopuhuja, kirjailija ja kurssittaja Koppelomäki lähestyy suomalaiseen tyyliin poiketen enemmän jenkkimeiningillä hommaansa. Hän on lisäksi elävä esimerkki kaikista opeistaan. Olen pari kertaa nähnyt hänet livenä sekä lukenut kirjan Saa mitä haluat. 


Kirjaan kannattaa tutustua. Se tarjoaa seitsemän kohdan prosessin, jonka läpikäynti kulkee omannäkistä elämää kohti. Eri elämän osa-alueiden läpikäynti, niihin kohdistuvat toiveet ja haaveet käydään tarkasti läpi prosessissa. Aluksi keskitytään yhteen tavoitteeseen, jonka selkeään asettamiseen on myös oma metodinsa. Yhden tavoitteen löydettyä paikkansa arjessa, voi keskittyä jo muihin haaveisiin ja niiden tavoitteluun. Prosessi on ihanan selkeä ja helppo. Se vie toki aikaa, mutta auttoi minua valtavasti selkeyttämään omia suuntaviivoja seuraaviksi kuukausiksi elämässäni.

Pienet askeleet ovat avainsanana tässä prosessissa. Isot harppaukset ovat raskaita henkisesti ja fyysisesti, mutta pienten askelten ottaminen ei vaadi niin paljon ja siksi niiden avulla tavoitteita kohti kulkeminen on helpompaa.

Yksi ihanimmista asioista, jonka kautta itse sain puhtia haaveita kohti kulkemiselle oli lause, jonka kuulin Koppelomäen livenä sanovan eräässä tapahtumassa: "Sinun ei tarvitse tietää miten tavoitteen saavutat lähteäksesi kulkemaan sitä kohti." Tavoite saattaa muuttua matkan varrella ja jos tietäisit jo alussa, mitä kaikkea tapahtuu, saattaisi jäädä ensiaskeleet ottamatta. Ihana vapauttava lause. 

Suosittelen tutustumaan Koppelomäkeen, mikäli olet kiinnostunut saavuttamaan tavoitteita ja löytämään tien oman näköiseen elämääsi. 


Joseph McClendon III
"Feel it - do it."

Tämä kaveri on upea inspiraatiopuhuja, jonka näin livenä osallistuessani keväällä seminaariin, jossa hän oli pääpuhujana. Itselleni puree jenkkityylinen positiivinen meininki ja räjähtävällä voimalla huudettu "Yes I can!" Tiedän, ettei se sovi kaikille ja siksi onkin hyvä, että puhujia, kirjoittajia ja auttajia on jokaisen makuun varmasti tarjolla. Vaikka vierastaisitkin hieman tällaista suomalaisen silmiin räiskyvää menoa, suosittelen silti tutustumaan herraan ja hänen sanomaansa!

Hän on myös elävä todiste siitä, mitä uudenlaisen ajattelumallin opettelu ja sen mukaan eläminen voi saavuttaa. Hänen tarinansa on todellinen "ryysyistä rikkauksiin" -kertomus, samoin kuten monilla muillakin inspiraatiopuhujilla. Siksi heistä paistaa kiitollisuus tekemistä kohtaan.

McClendon on neurotieteilijä, jolla on hauska tapa kiteyttää asioita ja tehdä niistä yksinkertaisia. Tässä yksi esimerkki nimenomaa tavoitteiden saavuttamista halajille. Kaikki lähtee ajatuksesta:

As you think, so you feel.
As you feel, so you do.
As you do, so you acchive/get/have.

Kuten ajattelet, tunnet.
Kuten tunnet, toimit.
Kuten toimit, saavutat/saat.

Lyhyesti auki pureskeltuna tässä on kyse tavoitteiden saavuttamisesta. Kehomme reagoi automaattisesti ajatuksiimme. Jos ajatus on positiivinen, kehossamme tunnemme hyvän olon tunnetta. Jos ajatus on negatiivinen, kehomme tunnistaa tuon ikävän ajatuksen ja olomme voi kehon kautta olla suorastaan surkea.

Tämä toimii myös toisin päin. Pystymme vaikuttamaan kehollisella viestillämme myös ajatuksiimme. Kokeilepa: Mieti jotain todella masentavaa ajatusta. Tunnet sen kehossasi. Muuta sitten kehosi toiminta tietoisesti. Hymyile. Naura ja nosta ryhtisi hyväksi. Huomaa, kuinka ajatus muuttuu. Et yksinkertaisesti pysty ajattelemaan enää samalla tavoin.

  • Oma huomioni tähän: Kehomme ei pysty erottelemaan, mistä esim. kritiikki tai kehu tulevat. Ne kulkevat aina ajatustemme kautta kehoomme viestinä. Oli kyseessä siis oma ajatus tai ulkopuolelta jonkun muun toteama asia, keho reagoi siihen joka tapauksessa. Siksi suosittelen, että opettelet itse säätelemään omia ajatuksiasi. Vaikka ulkopuolelta tulisikin paljon negatiivista tietoa, joka vaikuttaa oloomme, pystymme omilla positiivisemmilla ajatuksillamme muokkaamaan omaa oloamme. Huomioi tämä ja opettele uusi tapa puhua itsellesi, erityisesti silloin, jos olet kova itsesi kritisoija!

Se, millainen fiilis meillä on, vaikuttaa tietenkin suoraa tekemiseemme. Jos fiilis on hyvä, myös tekeminen on eteenpäin menevää ja positiivisesti etenevää. Siksi myös saamme aikaan asioita ja saavutamme lopulta tavoitteemme. 

YouTubesta ja herran instagramista löytyy tästä aiheesta ja hänestä lisää tietoa. Kannattaa tutustua ja seurata hänen hommiaan. Tähän yhteyteen laittamani video on kiteytys herran meiningistä. Hyvällä fiiliksellä siis eteenpäin kohti omia haaveita!


Apukeinot haaveiluun

Löytääksesi omat haaveesi, joista voi tehdä tavoitteita, mieleen tulee tehdä tilaa niille. Anna aikaa ajatuksille. Anna niiden lentää ja löytää uusia toiveita ja ideoita. Tämä saattaa tuntua hankalalta jos mieli on tottunut olemaan läsnä tämän hetken työssä ja askareissa, huolissa ja stressaantunut. 

Avuksi haaveiden löytämiselle suosittelen fiilistelyä, visualisointia, meditaatiota, energiahoitoja ja energialukua. Haaveet ovat olemassa lahjana. Ne on olemassa, jotta ne toteutuisivat. Haaveiden kautta saamme syyn elää. Haaveiden kautta saamme luotua oman näköistä elämää ensin ajatuksiimme ja lopulta ympärillemme.

Fiilistele elämää. Kun löydät onnea ja iloa ympäriltäsi, opit näkemään onnen ja ilon myös tulevaisuudessasi ja haaveissasi. Fiilistele kaikkea. Leiki ajatuksilla. Koppelomäen kirjassa esittämä kysymys "Mikä ois siistii" on mahtava. Kysy se itseltäsi ja iloitse kaikista vastauksista, myös kreiseimmistä. Kaikkea siistiä ei sinun tarvitse toteuttaa, mutta tuon kysymyksen avulla opit, ettei haaveilu ole vakavaa ja osa ideoista on vain ideoita. Fiilistele rennosti ja ilman paineita!

Visualisoi haaveesi mielessäsi, tunteissasi ja paperilla. Palaa näihin haavekuviin ja fiiliksiin joka päivä. Anna niiden vallata mielesi ja kasvaa ajan myötä. Kun ne ovat läsnä elämässäsi ajatuksissasi, tulevat ne myös osaksi tulevaisuuttasi. Olet varmasti kuullut vetovoiman laista. Tässä on kyse juuri siitä. Esim. jenkkileffa Secret, suomennettuna Salaisuus (löytyy Netflixistä) avaa tätä lisää. Leffa itsessään on mielestäni aika cheesysti tehty, mutta ajatus taustalla aukeaa kyllä!

Meditoinnin avulla teet tilaa todelliselle itsellesi, joka tuo tietoiseen mieleesi syvimpiä haaveitasi. Meditointi kannattaa ottaa osaksi päivä- tai viikkorutiinia, jolloin opit syventymään haaveisiin ja omaan itseesi nopeammin ja syvemmin kerta kerran jälkeen.

Energiahoito puhdistaa ajatuksia ja kehoa sekä tekee tilaa uudelle. Usein energiahoidon aikana tai sen jälkeen mieli on vastaanottavainen, jolloin syntyykin paljon ideoita ja ajatuksia tulevaisuudesta ja askelista, joita voisi ottaa. Energiahoidon lisäksi energialuku avaa usein niitä asioita, joita tällä hetkellä elämässä saattaa estää etenemisen tai ajatuksen vapaan lennon. Siksi olen valinnut energiahoidon ja energialuvun yhdistäminen on omaksi hoitamistyylikseni.


Ota siis aikaa itsellesi ja itsesi kehittämiselle. Haaveile, lue, kuuntele ja fiilistele!

<3 Aija