Juhannustaikoja!

20.06.2018

Keskikesän juhla on täällä (tai ainakin ihan just)!

Suomalaisessa perinteessä keskikesän juhla tunnettiin aikaisemmin Ukon juhlana, jolloin taikoja tekemällä varmistettiin hyvä sato ja hedelmällisyys. Kokkoja poltettiin karkottamaan pahat henget. Saaristossa nostettiin koristeltu juhannussalko juhlan kunniaksi pystyyn. Näin nuoret miehet löysivät naapurikylien neidot veneellä soutaessaan.

Nuoret neidot tekivät taikoja taatakseen naimaonnen laittamalla kukkia tyynyn alle, kurkkimalla kaivoon keskiyöllä ja kierien alasti aamukasteisella pellolla yöttömänä yönä.

Kristinuskon tullessa kuvioihin alettiin viettää Juhannus nimistä juhlaa samoihin aikoihin kesäpäivänseisauksena. Alastomuus liittyy nykyisinkin vahvasti juhannusperinteisiin saunan myötä. Myös monet koristavat hiuksensa seppelein ja kodin/mökin niityltä poimituin luonnonkukin. Edelleen monissa juhannusjuhlissa koristeena käytetään tuoretta koivunoksaa, josta kerrotaan myös saatavan tehtyä parhaat vihdat/vastat juhannuksen aikaan.

Juhannustaikoja ei ehkä nykyään niin paljon tehdä, koska magian harrastus on valtaväestön keskuudessa hiipunut. Juhannus on silti taianomaista aikaa meille suomalaisille, jotka pääsevät pitkän talven jälkeen vihdoin nauttimaan valosta ja lämmöstä! Tosin viime vuodet ovat juhannuksena olleet sateisia ja viileitä. Se ei haittaa! Nyt on aika juhlan ja ilon!

Tein sinulle muutaman taianomaisen hemmottelun juhannuksen viettoon, ole hyvä!

Raparperista saat ihanan lemmenjuoman tai piirakan mansikoiden kanssa. Ripaus sokeria sinetöi Venukset taian. Näin sanotaan
Raparperista saat ihanan lemmenjuoman tai piirakan mansikoiden kanssa. Ripaus sokeria sinetöi Venukset taian. Näin sanotaan <3

Mittumaarin lemmenjuoma

Raparperi tuo onnea ja takaa lemmenleikit. Näin sanotaan. Varsinkin, kun yhdistät kesän mehukkaimmat mansikat raparperin kanssa esimerkiksi paistokseen tai nautit juomana. Tässä ohje kesäiseen lemmenjuomaan, johon voi lisätä mieleisiään yrttejä ja muita makuja!

             Kaada boolimaljaan:

 • 5dl laimentamatonta raparperimehua
 • 2l sitruunan makuinen kivennäisvesi
 • (voit lisätä myös esim. mansikkalikööriä tujauksen)

  Lisää boolimaljaan koristeeksi:

 • 1 sitruuna viipaleina
 • mansikoita maun mukaan (pakastetut pitävät juoman kylmempänä pidempään)
 • raparperin paloja fiiliksen mukaan
 • (mintunlehtiä tuomaan raikkautta ja kauneutta)

Juhannussaunan taianomainen hemmotteluhetki

Mikä sen ihanampaa, kuin kiittää kehoa saunomalla. Kruunaa juhannuksen saunahetki vihdalla ja muutamalla taianomaisen helpolla vinkillä. Ja muista, että pulahdus vilvoittavaan järveen pitää flunssat loitolla..tai ainakin virkistää!

Kasvojen kuorinta

 • Keitetyt kahvinpurut toimivat erinomaisena ihon kuorijana. Voit kuoria sekä kasvojen että koko vartalon ihon puruilla saaden ihanan tuoksun koko kehoosi!

Koivunaamio

 • Levitä hetken vedessä lionneita koivunlehtiä kasvoillesi ja kaulallesi löylyn ajaksi.
Juhannuksen hemmottelujalkakylpyyn voit valita haluamasi kasvimaailman kaunistajat. Ripaus merisuolaa lisäksi virkistää jalat juhannustansseihin!
Juhannuksen hemmottelujalkakylpyyn voit valita haluamasi kasvimaailman kaunistajat. Ripaus merisuolaa lisäksi virkistää jalat juhannustansseihin!

Jalkakylpy

 1. Kerää mieleisiäsi erilaisia yrttejä ja muita luonnonantimia, kuten siankärsämöä, kukkien terälehtiä/kukintoja, koivunlehtiä, kuusenkerkkiä ja minttua jalkakylpyä varten. 
 2. Liota kuumassa vedessä luonnon antimia noin 10 minuutin ajan.
 3. Lisää merisuolaa ja viileämpää vettä fiiliksen mukaan.
 4. Uita vastakuorittuja jalkoja vedessä ja nauti!


Ihanaa juhannusta ja mahtavia juhannustaikoja sinulle!

<3 Aija