Kuinka sitoutunut olet itseesi?

03.06.2022

Tämä kysymys on noussut eri muodoissaan tänä keväänä esiin sekä omassa elämässäni että monien teidän kanssa käymieni ajatustenvaihtojen myötä. Tarkoitan kysymyksellä sitä, kuinka toimintasi vastaa siihen kutsuun ja tarpeeseen, joka sielustasi ja kehostasi kumpuaa. Ruokitko itseäsi henkisesti ja fyysisesti, kuten sinulle on parasta?

Usein puhutaan sitoutumisesta muihin tai johonkin. Kun esimerkiksi puhutaan sitoutumisesta työsuhteeseen, annamme aikaamme ja toimintaamme työnantajalle. Vastapainoksi saamme ehkä merkityksellisyyden tunnetta itse työn tekemisestä, mahdollisuuden haastaa ja kehittää taitojamme, kivan työyhteisön ja rahallisen korvauksen käytetystä ajasta.

Kun taas puhutaan parisuhteesta, sitoutuminen näkyy ennen kaikkea tekoina. Tekoina niin toisen puolesta, toisen kanssa kuin yhteisten haaveiden eteen toimimisena. Annamme ja saamme rakkautta, täyttymyksen tunnetta ja jaettuja hetkiä.

Sieluani ruokkii kävelyt verheyden keskellä sekä virtaava vesi
Sieluani ruokkii kävelyt verheyden keskellä sekä virtaava vesi <3

Kun sitoudumme itseemme, sitoudumme samanlaisiin teemoihin. Sitoudumme aikaan itselle tärkeiden asioiden tekemiseen ja vaalimiseen. Sitoudumme omaan hyvinvointiimme ja käytämme aikaamme meille tärkeisiin asioihin. Saamme merkityksellisyyden tunnetta, rakkautta itseltämme ja koemme todella elävämme. Voimme hyvin ja jaksamme myös niitä haastavampia hetkiä elämässä paremmin.

Oletko sinä sitoutunut itseesi?

Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita elämässäsi?

Miten nuo asiat näkyvät elämässäsi?

Kohtaako ajatus ja toiminta?

Sitoutuminen mihin tahansa vaatii aikaa, harjoitusta ja panostusta. Ja aika onkin se, josta niin monet asiat kilpailevat elämässämme. Pysähdy hetkeksi miettimään, mihin oikeasti aikasi käytät? Teetkö niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä? Haluatko sitoutua itseesi? Oletko siihen valmis?

Jos haluat sitoutua itseesi, vaatii se samanalisia kompromisseja kuin parisuhteessa. Ja kuten töissä, vaatii sitoutuminen itseensä ihan samalla tavalla aikataulujen pohtimista, asioiden priorisoimista, joillekin asioille ei sanomista ja on vällillä pois jostain muusta.


Ne asiat, jotka todella ovat sun juttuja antavat enemmän kuin vievät.

Mitä nämä asiat ovat? Tee niitä tänä kesänä. Kukoista!

Itseesi sitoutuminen on sijoitus omannäköiseen elämään.

Miten sinä sitoudut tänään itseesi?

<3 Aija Sahi