Onnellisuusdilemma - olenko onnellinen?

06.09.2018

Oletko onnellinen? Yksinkertainen kysymys, johon saattaa olla vaikea vastata. Niinpä. Mitä onnellisuus oikeastaan on? Miten sen voi saavuttaa vai voiko sitä saavuttaa? Onko se vain olemassa tai olematta? Mitä pitäisi tapahtua, jotta olisit onnellinen?

Minä olen onnellinen. Aina ei ole ollut helppoa vastata tähän kysymykseen. Joskus jopa ärsytti koko sana - onnellinen. Meillä on kaikilla oikeus onnellisuuteen. Meillä on mahdollisuus olla onnellisia jos vain haluamme.

Mitä on onnellisuus?

Näen, että onnellisuu on vähän kuin rakkaus. Kaikki tietävät mistä puhutaan, mutta sen sanoittaminen konkreettisina asioina saattaa olla haastavaa. Ja joskus tämän tutun tunteen kokeminen on haastavaa.

Uskon, että jokainen ihminen osaa rakastaa ja olla onnellinen ihan luonnostaan. Saatamme vain unohtaa miten. On paljon itsestämme kiinni, miten asiaan suhtaudumme ja annammeko itsemme olla onnellisia.

Näen onnellisuuden yhteydessä merkityksellisyyteen. Koska koen merkityksen elämälleni, olen onnellinen. Toisaalta onnellisuus syntyy kiitollisuudesta sitä kohtaan mitä on nyt, eikä keskity siihen mitä ei vielä ole. Onnelisuus syntyy hetkissä, mutta on myös laajempi kokonaisvaltainen pohjavire. Se on hankalasti määriteltävä, mutta silti läsnä tai kaivattu olotila.

Jos onnellisuus on pohjavire elämässä, antaa se hyvän pohjan itsetunnolle, tyytyväisyyden tunteelle sekä terveelle suhtautumiselle itseemme ja muihin. Jos et koe onnellista pohjavirettä, saattaa elämä tuntua haastavammalta. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, ettetkö voisi olla tyytyväinen ja kokea onnellisia hetkiä. Uskon vahvasti, että keskittymällä niihin pieniin hyviin hetkiin, kasvatat myös onnellisuusperustaasi. Näin olen itse tehnyt.

Onnellisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö välillä tuntisi turhautumista, ärystystä tai tuntisi itseämme heikommiksi mitä olemme. Kaikki nämä tunteet ovat olemassa vaikka pohjavireenämme olisikin onnellisuus. Vaaleanpunaisilla linsseillä usein helpotamme ärräpäiden lentämisen kestoa. Siinä ei ole mitään pahaa, että kulkee vaaleanpunaiset silmälasit silmillä. Niiden avulla maailma näyttää valoisammalta ja kivemmalta!

Onnellisuustutkimuksen ilosanoma!

Yhdysvaltalainen onnellisuustutkija Sonja Lyubomirskyn mukaan onnellisuudesta 50% on geeneissämme, 10% ympäröivien tekijöiden vaikutuksesta meissä ja 40% omissa käsissämme. 

Vou!

Eli perimämme, luontainen taipumuksemme nähdä maailma ja temperamenttimme edustavat puolta onnellisuusperustastamme. Emme niille oikein mahda mitään, mutta voimme valita miten niihin suhtaudumme (hahaa!). Ja hei, siis vain naurettava kymmenen prosenttia perustasta rakentuu ympäröivien tekijöiden, kuten työn/työttömyyden, lapsuuden traumojen/ilojen, siviilisäädyn, terveyden tai vaikka varallaisuuden varaan. Noin pieni osa!!! 

Meillä siis tutkitusti on suuri mahdollisuus vaikuttaa onnelllisuuteemme itse. Se on omissa käsissämme. Tämä on upea juttu! 

Tietysti tämä on haastava uutinen niille, jotka kokevat helpommaksi ulkoistaa sen, etteivät koe itseään onnellisiksi. On usein helpompi syyttää olosuhteita kuin itse luoda tulevaisuudelle onnellisempaa perustaa. Jos on kokenut kovia elämässään, saattaa olla vaikea uskoa onnellisuuteen. Trust me, tiedän mistä puhun. Olen tehnyt töitä elämässäni ymmärtääkseni, että minullakin on lupa olla onnellinen. <3


Onnellisuusperustastamme vain 10% tulee meidän ulkopuolisista tekijöistä. Tämä kuva edustaa tänään tuosta kymmenyksestä isoa osaa! Tirsk. Nauti elämästä!
Onnellisuusperustastamme vain 10% tulee meidän ulkopuolisista tekijöistä. Tämä kuva edustaa tänään tuosta kymmenyksestä isoa osaa! Tirsk. Nauti elämästä!

Miten olla onnellinen?

Kaikki lähtee siitä, että annat itsellesi luvan olla onnellinen. Kun annat luvan, toimit myös onnellisuuden lähtökohdista käsin. Näet paremmin ne asiat, jotka ovat hyvin. Näet myös ne asiat, jotka voisivat olla paremmin, mutta ne asiat eivät saa sinua suistumaan raiteiltasi. Ne vain ovat asioita.

Toisille luvan antaminen itselleen on vaikeaa. Elämän kolhut ja edelleen näkyvät arvet saattavat estää meitä luottamasta siihen, että onnellisuus kantaa. Usko minua, se kantaa. Anna sille mahdollisuus onnistua!

Onnellisuuden lisääminen - harjoitus:

  1. Anna itsellesi lupa olla onnellinen tässä hetkessä.
  2. Hyväksy menneisyytesi. Anna sen olla. Sinun ei tarvitse takertua niihin asioihin, joita siellä olet kohdannut. Ravista itsesi tähän hetkeen. Tässä hetkessä voit päättää toimia onnellisuuden kautta elämässäsi. Tee päätös.

  3. Kirjoita nyt jokin asia ylös, josta olet elämässäsi kiitollinen.  Kirjoita sitten toinen ja niin monta asiaa ylös, joita kohtaan koet kiitollisuutta. TUNNE tuo kiitollisuus olossasi. HYMYILE ja lisää onnellisuutta sen avulla myös kehossasi.

  4. Toista harjoitus päivittäin. Tunne onnellisuuden kasvavan näin elämässäsi. Kiitollisuus ruokkii kiitollisuutta. Kiitollisuus kasvaa onnellisuudeksi. 


    Onnellisia hetkiä viikkoosi!
    <3 Aija