Sinä selviät tästäkin!

21.03.2020

Olen viikon ajan seurannut omia ja läheisteni reaktioita yllättävään tilanteeseen, jossa elämme. Somesta olen lukenut ihmisten päivityksiä ja nähnyt erilaisia selviytymiskeinoja uuden arjen opettelussa. Lehdistä luen kauhukuvia poikkeustilan kestosta.

On mielenkiintoista seurata sitä, miten poikkeustilanne tuo uusia asioita ihmisistä esiin. Yhteisöllisyys korostuu, vaikka lähikontaktit tuleekin minimoida. Onneksi meillä on teknologian ansiosta mahtavat mahdolllisuudet olla toisiamme lähellä.

Kaikessa on valo ja varjo. Niin myös tässä tilanteessa. Olemme saaneet lukea, kuinka Venetsia kanaalit ovat puhdistuneet ja niissä on nähty jopa delfiini. Samalla Italiassa ja joka puolella maailmassa tartuntojen ja kuolonuhrien määrä lisääntyy. Ihmiset pelkäävät henkensä, toimeentulonsa ja läheistensä puolesta. Toisaalta he auttavat toisiaan ja saavat aikaa keskittyä tässä hetkessä olemiseen.

Omasta toiminnasta riippumatta, muutos on läsnä. Se nostaa pelkoa, luo hätää toimentulosta ja tulevaisuudesta. Itseäni helpottaa ajatus, että en ole yksin tässä tilanteessa. Me olemme tässä kaikki ja teemme kaikki voitavamme. Ihmisillä on nyt mahdollisuus näyttää mihin me kansakuntina pystymme!

Ainoa keino löytää pelon alta rauha, on hyväksyä tilanne ja löytää tapa elää uudessa arjessa. Olen tähän kirjoitukseen kerännyt asioita, joiden avulla itse olen löytänyt rauhan tyyntyä tilanteeseen. Osa näistä asioista on kummunnut itsestäni, toisiin olen saanut vahvistusta muilta. Olen lukenut, osallistunut netissä webinaareihin ja etsinyt vahvistusta tilanteesta selviämiseen. Sinäkin selviät tästä! Luota siihen!

Osa meistä pystyy nopeasti reagoimaan ja toimimaan uudessa tilanteessa, kun taas toiset meistä lamaantuvat ja vaativat enemmän aikaa sulatellakseen uutta. Vanha kiinalainen sananlasku sanookin, että hirmumyrskyn aikaan on niitä, jotka rakentavat suojamuureja ja niitä, jotka rakentavat tuulimylllyjä. Olit kumpi tahansa, uuden yllättävän elämäntilanteen edessä täytyy sopeutua ja myös käsitellä omat tuntemuksensa.

Toivon tämän kirjoituksen auttavan sinua miettimään sitä, kuinka saisit tuon rauhallisen olon itsellesi jatkaa eteenpäin luottavaisin mielin. Toivon sinun myös välittäväsi minulle omat konstisi vaikka sähköpostitse. Jaan mielelläni kaikki vinkit instagramissa ja laitan hyvän kiertämään!

Tärkein tehtävämme nyt on suojata itsemme ja läheisemme sekä kaikki kanssaeläjämme. <3

1 SELÄTÄ PANIIKKI

Panikointi lisää paniikin tunnetta, joka puolestaan lisää stressiä elimistössämme. Stressi alentaa immuunipuolustustamme, jolloin meillä on korkeampi todennäköisyys sairastua.

Tässä maailman tilanteessa tunteet vellovat ja välillä paniikki saattaa iskeä. Tärkeää onkin olla itselleen nyt armollinen omia tuntemuksiaan ja reaktioitaan kohtaan. On vain inhimillistä kokea muutoksen kourissa pelkoa, ahditusta ja epätoivoa. Älä kuitenkaan jää noihin tunteisiin vellomaan. Anna niiden tulla ja päästä sitten niistä irti. Näin ne vapautuvat energiastasi.

Mielen valmentaja Ilkka Rajala hehotti katsomaan (netissä järjestetyssä tapahtumassa Passion for success 14.3.) tilannetta kuin mielen katastrofielokuvaa. Jos jää katsomaan vain katsastrofin hurjinta kohtausta, ei pääse eteenpäin. Hän kehottikin katsomaan elokuvaa eteenpäin. Mielen elokuvaharjoitus on hyvä. Mitä seuraa hirmumyrskyn jälkeen? Elokuvan lopuksi aurinko paistaa ja tuuli on tyyntynyt?

2 HENGITÄ

Nopein ja vaikuttavin keino tasata olotilaa, on hengittää syvään sisään ja ulos. Keskittymällä hengitykseen pystyt myös pysäyttämään kiihtyvän ajatusvirran. Keskittymällä hengitykseen, pääset kiinni tähän hetkeen.

Hengitys tasaa tunteita. Tunteet eivät ole vääriä. Ne antavat meille infoa toimintaa varten. Ne ovat meillä mm. siksi, että osaisimme reagoida tarvittaviin muutoksiin. Tunteiden synnyttämät reaktiot ovat usein kuitenkin myös opittuja tapoja, jotka saattavat olla peräisin vanhemmiltamme tai vieläkin kauempaa historiasta.

On hyvä myös muistaa, että negatiiviset tunteet ovat voimakkaampia kuin positiiviset. Siksi onkin hyvä tunnustella ja tarkkailla omia tunteitaan ja rauhoittua niiden ääreen kuuntelemaan, mihin ne oikeastaan reagoivat.

Hengittämällä tunteen kanssa, pääsee helpommin käsiksi läsnäoloon. Näin pystyy myös toimimaan, ei tunteesta käsin, vaan sisäisen johdatuksen avulla. "Nuku yön yli" on usein hyvä neuvo, jotta tunteensa vallassa ei tee hätiköityjä ratkaisuja. Samaan pätee neuvoon "hengitä".

Ensimmäinen neuvoni onkin hengittää tilanteen äärellä rauhassa. Hengittäminen vähentää paniikin tunnetta. Hengittämällä pääset käsiksi tähän hetkeen, joka on tila, josta käsin pystyy toimimaan oman totuuden johdattamana. Se tila ei sisällä tunteita, vain tyyneyttä.

Erilaiset hengitysharjoitukset ja meditaatiot ovatkin nimenomaa näissä poikkeusoloissa hyviä työkaluja asioiden käsittelyyn ja tyyneyden löytämiseen. 

Tässä pieni hengitysharjoitus avuksesi!

 • Istu mukavasti, selkä suorana ja hengitä syvään muutama kerta.
 • Hymyile itsellesi.

 • Tunnustele oloasi ja ryhdy sen tarkkailijaksi. Se mikä on, on. Anna ajatusten tulla ja mennä. Älä jää niihin kiinni.

 • Lähde nyt rentouttamaan kehoasi.
  Vie hengityksesi ensin jalkoihin. Ajattele jokaisen varpaan rentoutuvan, jalkapöytien, nilkkojen ja pohkeiden saavan energiaa jokaisella hengityksellä. 

 • Sisään hengittäessä tunne kehosi rentoutuvan. Uloshengityksessä poistuu pelko. 

 • Keskitä ajatuksesi aina täysin siihen kohtaan, jonka haluat rentoutuvan. Etene koko keho aina päälaelle saakka. Muista rentouttaa myös posket ja leuka. Tunne kuinka rentous valtaa koko kehosi.

 • Hymyile jälleen itsellesi.
  Kiitä itseäsi siitä, että olet varannut tämän hetken vain itsellesi.

 • Hengitä jälleen syvään ja jatka päivääsi tai käy levolle.

3 ACTION PLAN

Tee action plan. Mieti, mikä on pahin mahdollinen asia, johon tilanne voi johtaa. Sitten mieti, miten selviät siitä. Mikä on suunnitelmasi pahimman mahdollisen edessä.

On tärkeää olla rehellinen tässä tilanteessa siitä, mikä myös tämänhetkinen tilanteesi todella on. Puhu myös rehellisesti ja avoimesti kaikista huolenaiheistasi läheisillesi. Jos pelkäät toimentulon puolesta, selvitä ensin todellinen tilanteesi nyt. Missä mennään nyt? Mikä olisi pahin tilanne? Miten toimisit tuolloin? Kun askelmerkit pahimman tilanteen hoitamiseksi on, jätä ajatus ja palaa tähän hetkeen.

Tärkeintä tässä toimintasuunnitelman tekemisessä on, että sen tekee ja siitä päästää irti. Älä jää tuohon pelottavimpaan ajatukseen kiinni, vaan päästä se menemään. Sen jälkeen keskity toimimaan tästä hetkestä käsin niin kuin tässä tilanteessa pystyy. Olet varautunut.

Tämä ei ole pelossa elämistä tai sen lietsomista. Tämä on pelon tyynnyttämistä. Näin pystyt keskittymään todella niihin hyviin asioihin elämässäsi ja nähdä valoisat puolet.

En ole itse aikaisemmin tehnyt tällaista pakosuunnitelmaa. Nyt tein ja voin kertoa, että pahin pelkoni hälveni heti. Nyt tiedän kuinka toimia jos pahin (itse luomani pahin skenaario) tapahtuu. Nyt pystyn keskittyä toimimaan niin, että teen kaiken voitavani sen estämiseksi ja näen valon. Suosittelen tätä harjoitusta lämpimästi.

4 ARKI UUSIKSI = HARJOITTELUA, HARJOITTELUA, HARJOITTELUA

Luokaa kotona uudet päivärutiinit. Pitäkää kotikoulun ja etätyön ohessa taukoja. Liikkukaa yhdessä ja opetelkaa yhdessä kokkaamaan uusia reseptejä. Olen itse innostunut nyt kotona olon aikana tekemään ruokaa ja jumppaamaan yhdessä puolisoni kanssa.

Kun päivärytmi on yhdessä sovittu, tulee kaikkien myös siitä pidettyä kiinni. Muista kuitenkin, että et lähde pelkästään suorittamaan uutta lukujärjestystäsi, vaan löydät tässä tilanteessa nyt sen joutenolon ilon, josta ehkä olet unelmoinut jo pidemmän aikaa.

Koska tilanne on kaikille meille uusi, tarvitaan uusia toimintatapoja ja tottumista uuteen arkeen. Monet tekevät töitä nyt kotona puolisoidensa ja lastensa kanssa. Osa elää yksin ja joutuu kohtaamaan myös yksinäisyyttä. Tässä tekstissä nostamani selviytymiskeinot eivät ole kaikille samat, joten poimi ne, jotka sinulle toimivat tässä tilanteessa <3

Muista, että kaikki uusi vaatii harjoittelua. Harjoitus vaatii toistoja muuttuakseen tavaksi ja rutiiniksi. Tilanne ehkä saa myös aikaan yhteentörmäyksiä kodissa ja oman pään sisällä. Ole itsellesi armollinen uuden edessä!

5 LUO YHTEYS

Olemme tässä yhdessä ja siksi kommunikointi onkin tärkeää. Puhukaa perheessä yhdessä tunteista ja käykää läpi niitä yhdessä. Nyt on hyvä aika kohdata lähimmäisten ajatukset. Kuuntele ja ole läsnä heille. Niin hekin ovat varmasti sinulle.

On tärkeää puhaltaa yhteen hiileen koko perheen kesken. Jos elät yksin, pidä yhteyttä ystäviisi ja perheeseesi. Nyt meille on annettu aika luoda yhteys uudelleen. Olemme suurin osa eläneet kiireistä arkea. Nyt meillä on aikaa toisillemme. Löydetään toisitamme ne ihanat puolet.

Jos alkuvuosi on ollut kiireinen, nyt on hyvä hetki myös luoda yhteys siihen todelliseen itseesi. Läsnäolosta käsin pääset luomaan yhteyttä todellisen sinun kanssa. Sen, jolla on kaikki hyvin ja joka luottaa täysin elämään. Anna itsellesi tilaa nyt elämässäsi!

6 KEHON JA MIELEN HYVINVOINTI

Nyt jos koskaan on tärkeää pitää omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään huolta. Kun kotonaoloaikaa on (ainakin suurimmalla osalla meistä) enemmän, on myös mahdollista paneutua oman ruokarytmin ja ruokailutottumusten tarkkailuun. Tee hyvinvointiasi tukevaa ruokaa itse, liiku ja nauti ulkoilmasta. Erilaisia kotijumppia on netti nyt pullollaan ja niihin osallistuminen onnistuu vaikka koko perheen voimin.

Pidä myös mielesi tyynenä ja löydä ne hyvät asiat elämässäi juuri nyt. Suosittelen lämpimästi aloittamaan päivän kiitollisuuspäiväkirjalla. Kun ensimmäisenä aamulla kirjoitat 10 asiaa paperille, joista olet kiitollinen, alkaa päiväsi hyvin. Kun toistat tätä tarpeeksi monena aamuna, muodostuu se automatioksi ja alat ensimmäisenä miettimään niitä hyviä asioita. Niiden kautta maailman tila ei näytä enää niin pelottavalta.

Erilaisia rentoutusharjoituksia, meditaatioita ja etähoitoja kannattaa nyt hyödyntää löytääkseen rauhan ja mielen tyyneyden. Muista, että muorehtimalla tilanne ei parane. Murehtimalla et pysty vaikuttamaan tilanteeseen. Pystyt vaikuttamaan tilanteeseen toimimalla ensin itsellesi parhaiten, sitten auttaen muita. Keskity siihen, mihin pystyt vaikuttamaan!

7 KEHITÄ ITSEÄSI

Nyt on erinomainen aika myös lukea, opiskella ja kehittää itseäsi. Osallistu nettikurssille, lue se self help -kirja, joka hyllyssäsi on odottanut oikeaa hetkeä ja opi uutta. Miten haluat muistella tätä aikaa? Miten olet pystynyt rakentamaan niitä tuulimyllyjä omassa elämässäsi?

8 TYYNNYTÄ UUTISVIRTA

On tärkeää seurata uutisia, mutta älä tee siitä itsellesi pakkomiellettä. Suosittelen lämpimästi pitämään puhelimen ja uutisotsikot ainakin muutaman tunnin aina poissa toiminnastasi ja ajatuksistasi. Älä lietso itseäsi uutisten kautta paniikkiin.

Ruokimme ajatuksillamme todellisuutta. Jos ajatuksemme keskittyvät vain vallalla olevaan tilanteeseen, luomme istellemme siitä muurin ympärillemme. Jos ajatuksemme keskittyvät myös muuhun, kuten itsemme kehittämiseen, luottamus tulevaisuuteen kasvaa meissä ja pystymme pääsemään ajan yli ilman liiallista stressiä.

9 TEE HYVÄÄ

Auta naapuria, pienyrittäjää, äitiä ja kaikkia, jotka apua nyt tarvitsevat. Mieti, miten juuri sinä voisit auttaa, mitä taitoja sinulla on, ja tee voitavasi. Kaikkeen et yksin pysty. Et pysty yksin tai edes kaverin kanssa muuttamaan tilannetta. Pystyt kuitenkin tekemään siitä itsellesi ja jollekin toiselle edes vähän helpomman.

 • Tue yritystä, jonka haluat jatkavan tulevaisuudessakin. Osta lahjakortti, tee tilaus. Lähetä vaikka vain tsemppiviesti ja jaa tietoutta somessa jos itse olet samassa tilanteessa.
 • Soita isoäidille, älä mene käymään. Paras tapa auttaa häntä on olla yhteydessä ja varmistaa, että hän on turvassa.
 • Soita kaverille, joka asuu yksin. Järjestä etäbileet vaikka skypessä.
 • Käy naapurin puolesta kaupassa.
 • Ulkoiluta naapurin koiraa.
 • Suojaa itsesi ja perheesi. Ja jos tunnet minkäänlaisia flunssan oireita, pysy kotona <3

10 LÄHETÄ RAKKAUTTA MAAILMAAN

Oma lempitapani auttaa, on lähettää reikienergiaa maailmalle. Järjestin viime sunnuntaina instagramissa kyselyn, jonka kautta yhteiseen reikihetkeen osallistui useita kymmeniä osallistujia. Lähetin heille kaikille yhteisessä etähoidossa reikienergiaa. Kokemus oli upea.

Olen jatkanut tätä tapaa joka ilta. Välitän reikienergiaa maailmalle. Jos haluat mukaan, tee mielessäsi seuraava mediaatioharjoitus. Sen avulla voit lähettää rakkaudellista energiaa maailmaan ja lisätä valoa. Sinun ei tarvitse olla käynyt reikikurssia tai olla edes aikaisemmin koskaan meditoinut. Ajatus ja aie riittää.

Meditaatioharjoitus, jolla lähetät rakkaudellista energiaa maailmalle

 • Sulje silmäsi. Hengitä muutama kerta syvään ja löydä läsnäolo.
 • Kuvittele mielessäsi maapallo.
 • Ympäröi tuo maapallo rakkaudella ja kirkkaalla valolla. Avaa sydämesi ja lähetä rakkautta.
 • Kun tuntuu siltä, avaa silmäsi ja tunne lähettämäsi rakkaus kiitollisuutena.
 • Kiitä.


Emme tiedä, kauan tilanne kestää ja miten tulemme siihen itse tai kansakuntana reagoimaan. Muista, että kaikki on hetkellistä - niin paniikki kuin ilokin! Nyt meillä on mahdollisuus  tehdä parhaamme pysymällä turvassa ja tekemällä kaikkemme, että myös läheisemme ovat turvassa. Jaetaan hyvää ja laitetaan se kiertämään <3

Me selviämme tästä.
Sinä selviät tästä. Tästäkin <3

Halauksin, Aija <3