Syksyn tehtäväkirja sinulle

15.10.2019

Syksy on uusien asioiden ja myös luopumisen aikaa. Luonto näyttää meille parhaillaan mallia siitä, kuinka luopuminen voi olla kaunista. Kirjoitin tämän tekstin avuksesi sekä irti päästämiseen että uuden vastaanottamiseen. Toivottavasti siitä on sinulle apua.

Irti päästäminen

Luopuminen on prosessi, johon tarvitsen aikaa, päätös sekä ymmärrystä ja armollisuutta itseäsi kohtaan. Oli kyseessä haitallisesta ajatusmallista pois opettelu, tupakasta irti pääseminen, ihmissuhteen päättyminen tai vaikka sinulle rakkaan televisiosarjan loppuminen, on luopuminen aina prosessi, joka myös herättää tunteita.

Joskus joudumme luopumaan asioista, vaikka emme itse haluaisi. Saatamme esimerkiksi menettää työn itsestämme riippumattomista syistä. Näinä hetkinä luopuminen voi tuntua raskaalta ja eteenpäin katsominen elämässä saattaa tuntua vaikealta. Toisina hetkinä taas luopuminen tuntuu helpottavalta tai se jopa saattaa tapahtua huomaamattasi.

Anna itsellesi aikaa luopuessasi. Kohtaa ne tunteet, jotka irti päästäminen sinussa herättää. Hyväksy se, ettei luopuminen aina olisi helppoa, vaikka sydämessäsi tietäisitkin, että se on sinun parhaaksesi.

Muista, luopuessasi jostain, avautuu aina tilaa jollekin uudelle. Välillä on vaikeaa nähdä luopuminen uuden vastaanottamisena, mutta sitä se on. Kun näet sen mahdollisuutena, se myös on sitä. Jotta luopumisen prosessi tuntuisi turvalliselta, eikä ainoastaan menetykseltä, on tärkeä huomioida sen mukana tulevat hyvät puolet. 

Muista, kaikessa missä on valoa, lankeaa myös varjo.
Varjoa ei olisi ilman valoa, joka sen synnyttää.

Koska syksy on luopumisen ja uusien alkujen aikaa, tein sinulle pimeneviin iltoihin muutaman kysymyksen. Istu siis päiväkirjasi tai tietokoneesi ääreen, varaa itsellesi aikaa rauhallisessa ympäristössä ja vastaa itsellesi seuraaviin kysymyksiin.

Luopumisharjoitus


Mistä olen valmis päästämään irti?

Kirjoita ylös, mistä asioista olet valmis luopumaan elämässäsi. Mitkä asiat eivät enää tunnu omiltasi ja mitkä asiat ehkä jarruttavat todellista sinua? Onko ihmissuhteissasi, ajatusmalleissasi, elämäntavassasi tai arkirutiineissasi asioita, jotka eivät todellisuudessa tue sitä hyvää elämää, jonka olet itse määritellyt olevan sinulle se oikea.

Mitä saan luopuessani näistä asioista?

Kirjoita sitten itsellesi muistiin luopumisesta syntyvät hyvät asiat. Mieti, mitä asioita saat luopuessasi? Jos sinulla esimerkiksi jää enemmän aikaa luopuessasi tylsäksi käyneestä harrastuksestasi, mitä tuolla ajalla sinun on mahdollisuus tehdä. Kirjoita lauseet muotoon: Koska luovun...saan..

Esimerkki. Koska luovun tupakanpoltostani, jaksan juosta ratikkaan hengästymättä.
Koska luovun työpaikastani, on minun mahdollisuus etsiä itselleni vielä parempi työpaikka.
Koska luovun yhdistystoimintaan osallistumisesta, saan aikaa tehdä juuri niitä asioita, joista nautin.

Vastaanottoharjoitus


Mistä asioista nautit?

Kirjaa 3 asiaa, joiden tekemisestä todella nautit. Mitkä asiat saavat sydämesi sykkimään? Mieti sellaisia asioita, joiden ääneen sanominenkin jo tuntuu kehossasi hyvänä olona. Mitä ne asiat ovat?

Miten voisit tehdä näitä asioita enemmän?

Kirjoita ylös itsellesi, miten voisit varmistaa, että pystyt tekemään näitä kolmea asiaa enemmän elämässäsi. Jos mieleesi nousee esteitä asiodien tekemiselle, kirjoita nekin ylös. Mieti sitten, miten voit luopua noista esteistä tehdäksesi asioita, joista todella nautit.

Tsemppikirje itsellesi

Kirjoita itsellesi kirje. Tsemppaa itseäsi niissä tavoitteissa, jotka kirjoittaessa asetit itsellesi. Anna itsellesi lupa avautua näitä asioita kohti. Kirjoita rakkaudellisesti ja itseäsi tukien. Mieti, miten kirjoittaisit parhaalle ystävällesi saman kirjeen. Kirjoita kirje sinä-muodossa. Se saattaa tuntua helpommalta lukea itselleen. Miltä tuntuu?

Ihanaa syksyistä viikkoa!

<3 Aija