Ärsyttävät voimalauseet!

27.02.2020

MITEN KÄÄNSIN ÄRSYTYKSEN VOIMAKSI?

MIETE- JA VOIMALAUSEET SEKÄ
SLOGANIT TARKEMMASSA SYYNISSÄ.

Jaan instagramissa ajatuksia herättäviä viestejä, jotka ovat mietelauseita, voimaa antavia lauseita tai muita muistutuksia. Nämä viestit olen suunnannut usein muistutuksena itselleni. Usein nostan myös hoidoissani tai keskusteluissa nousseita teemoja jakaakseni oivalluksia teille kaikille. Toimin oman intuitioni johdattamana viestien jakamisen kanssa, sillä usein huomaan monen muun miettivän tai kamppailevan samojen teemojen kanssa kuin itse juuri samana hetkenä.

Olemme yhteydessä toisiimme ja energiamme usein kertovatkin itsemme kautta myös siitä, mitä muut tarvitsevat ja kaipaavat. Tämä on yksi syy siihen, miksi instagramtilini keskittyy juuri näihin mietteisiin, aforismeihin ja muistutuksiin. Pyrin aina kirjoittamaan jakamani instakuvan tekstiin sen, mitä minäkin hetkenä ajatuksesta haluan tarkemmin nostaa esille. Miksi se on tärkeä jakaa juuri siinä hetkessä. Tämä siitä syystä, että usein lauseet voit ymmärtää monella tavalla.

Olen saanut niistä hyvää palautetta. Olen kuullut, kuinka ihana on saada muistutuksia juuri niistä aiheista, joihin sillä hetkellä on kaivannut näkökulmaa. Usein jakaessani jonkun mietteen, tunnen pientä huijarisyndroomaa. Miten voin jakaa näitä viestejä, jos en itse omassa elämässäni juuri sillä hetkellä siihen usko tai kykene toimimaan lauseen mukaan?

Niinpä. Muistutan itseäni tällöin siitä, miksi olen kirjoittanut viestin. Olen ehkä kohdistanut sen juuri itselleni, jotta muistaisin tuon asian. Lopulta näissä epävarmuuden hetkissä käännyn itseeni, sukellan todellisen itseni luo egoni epäilyjen alle, ja muistan jälleen mikä on tärkeintä minulle.

Toisia mietteet, muistutukset ja aforismit ärsyttävät. Minuakin joskus. Niinä hetkinä, kun ei tunne sitä ihanaa tasapainon tilaa, yhteyttä universumin virtaavaan energiaan tai vaikka leijuvan tunteen tuovaan reikienergiaan, sitä helposti alkaakin ärsyttämään, miksi joku jakaa kliseisiä lausahduksia.

Jaan tässä kirjoituksessa muutaman kliseisen lausahduksen, jonka kohdalla olen joskus ärsyyntynyt. Kerron miksi ja miten olen nämä lopulta pureksinut. Toivon tämän kirjoituksen saavan sinut miettimään aforismeja ja muistutuksia ehkä syvemmin.

JUST DO IT

Niken tunnettu slogan saa minut usein ärsyyntymään. Myönnän heikkouteni tämän suhteen. Tämä johtuu osaksi omasta suhteestani hikiliikuntaan. Inhoan hikiliikuntaa. Kaikki sloganin kyljessä olevat mainokset pursuavat atleetteja menestyjiä, jotka nauttivat hikiliikunnasta. En pysty samaistumaan heihin. He saavat hikiliikunnan näyttämään helpolta ja "teet vain" saa sydämeni jo pamppailemaan. Tunnen itseni pieneksi ja riittämättömäksi.

Okei, kärjistin omaa reaktiotani tarkoituksella hieman (mutta vain hieman). Kun lähden miettimään, mikä tässä sloganissa on oikeasti ytimenä, ymmärrän oman egoni huutelut hikiliikuntainhoamisten ja ärsyyntymisteni suhteen. Yhdistän nämä mahtavat kolme sanaa ja niiden tarkoitusperän vain ja ainoastaan tähän Niken luomaan yhteyteen.

Omassa ajatusmallissani olen luonut sloganin yhdistyvän siihen, kuinka hikiliikkujat ovat menestyjiä. (Ehkä yhteiskuntamme myös vaikuttaa tähän...). Ja tämän ajatusketjun jälkeen en koe itseäni menestyjäksi

Minä kuitenkin itse määritän sen, millainen on menestyjä. Minä olen useina hetkinä menestyjä omassa mittaristossani (tai miksi ylipäänsä kaikkien pitäisi olla menestyjiä..). Mutta jos ympärilläni ihannoidaan 24/7 aktiivisia, koko ajan työssä tai tekemisessä kiinni olevia ihmisiä ja tituleerataan heidät menestyjiksi saamiensa ansioiden myötä, on vaikea olla itse imeytymättä mukaan tuohon ajatusmaailmaan.

Okei, lähti ehkä ajatus laukalle itse sanomasta. Mutta tämä on hyvä esimerkki siitä, mitä aforismit ja luodut sanonnat saattavat meidät saada aikaan. Ne luovat reaktion. Joskus se on ärsytys. Sekin on hyvä! Silloin siihen kannattaa tarttua ja lähteä kaivanaan todellista ärsytyksen syytä ja voiko sitä jotenkin kääntää toisin päin!

Jos nyt siis kurkistan ärsytykseni ohi ja lähden miettimään kolmen pienen sanan todellista merkitystä. Käännänkin ajatukseni niin, että muokkaan lauseesta voimalauseen itselleni. Miten se tehdään?

Mietin, missä kohti elämääni olen ehkä joskus ollut tilanteessa, jossa nuo kolme sanaa ovat toimineet. Unohdan nyt hikiliikunnan ja menestyjät. Mietin, mikä on se hetki, jolloin olisin voinut noita kolmea sanaa käyttää rohkaistakseni itseäni tai muistuttaakseni itseäni jostain. Okei, tämä olikin helppoa.

Just do it sopii moneen tilanteeseen. Esimerkiksi siihen, kun jännittää vietävästi (niin ettei jaloissa ole enää tuntoa), kun pitäisi laskeutua korkeuksista köysirataa pitkin maahan - heittäytyä köyden varaan. Tässä hetkessä mielen tyhjentäminen ja vain heittäytyminen on minulle ainoa mahdollinen tapa köydellä laskeutumiseen. Tuohon hetkeen lause sopii täydellisesti.

Vastaavia tilanteita on tullut vastaan myös silloin, kun on hautonut jotain ajatusta mielessään pitkään ja yhtäkkiä päättääkin sanoa sen ääneen. Jännitys valtaa koko kehon ja ainoa ratkaisu on vain kakistaa ulos se mitä oli sanomassa. Just do it. Ne kolme sanaa sanoin itselleni sinä hetkenä, kun kerroin puolisolleni ensimmäisen kerran rakastavani häntä. Sanoin nämä sanat itselleni myös kosiessani häntä.

Nämä kaikki hetket ovat niitä, jolloin on pakko siirtää oma pelko tai ego sivuun ja vain heittäytyä. Kun poistaa Niken ja hikiliikkujamenestyjät mielestään - nämä kolme sanaa saavat aikaan ihmeitä. <3

SINÄ RIITÄT

Tämän kuulen aiheuttavan monissa jopa raivon tunteita kehossa. Sinä riität. Ehkä tänä riittämättömyyden aikakautena nämä kaksi sanaa yhdessä saavat juuri oman riittämättömyyden tunteemme nousemaan entisestään esiin. Miksi on niin vaikea tuntea riittävänsä?


Somessa pyörii huikea video (yllä), jossa juuri pureudutaan tähän riittämättömyyteen ja sen maailmaan. Miten meidän "tulisi olla tuota ja tätä" - myös toisensa kanssa ristiriidassa olevia asioita. Ole kova, ole menestyjä, älä sano ei, älä sano kyllä, ole pehmeä, ole huomaavainen, ole päättäväinen, kuuntele muita, ole sitä, ole tätä.... Ei ihme, että riittämättömyyden tunne valtaa meidät!

Kuuntelen juuri riittämättömyyden tunteesta kirjaa Riittävän hyvä - selviytymisopas työelämään (Aurora Airaskorpi, kustanatamo S&S 2020) ja koitan selvittää tätä mysteeriä. Miten yhteiskunta, kasvatus ja oma mielemme onkin saanut sellaisen mielikuvan aikaan, että en ole tarpeeksi hyvä. En riitä sellaisena kuin olen. Tunnistan riittämättömyyden tunnetta itse useinkin. Suosittelet kirjaa.

  • Teen usein näinä hetkinä (jos mahdollista tai samana päivänä) pienen ajatusmatkan, jonka aikana kohotan itseni näkemään oman elämäni kauempaa. Tässä mielikuvassa ikään kuin nousen katsomaan itseäni ja elämääni ylhäältä.

    Näen itseni istumassa tuolilla. Ympärilläni on kaikkea. Näen paljon asioita, jota mieleni mukaan pitäisi tehdä ja ihmisiä, jotka ehkä mielessäni (oman mieleni tuotoksena) määrittelevät minua. Tuossa melikuvassa kohotan itseni katsomaan elämääni yhä kauempaa ja korkeampaa. Siivoan ehkä ympäriltäni kuvassa näkemiäni tunteita ja haitallisia ajatusmalleja, jotka kauempaa katsottunat saattavat näyttäytyä jopa hullunkurisilta, vaikka ne päivän aikana olisivat tuntuneet kuristavan kurkkuani.

    Mitä ylemmäs kohoan, sitä pienempänä näen itseni ja ongelmani. Keskityn katsomaan mielikuvassa itsenäsi. Näen valon. Näen kaiken sen hyvän, jota minussa on. Siirrän kuvasta egon luomat ajatusmallit ja näen vain valon. Sen valon, joka jokainen sielu on. Mitä ylemmäs kuvassa kohoan, sitä enemmän näen vain valoa. Kohotessani avaruuteen, näen maapallon täynnä pieniä valopisteitä - sieluja, jotka tekevät parhaansa.

    Tuossa hetkessä tunnen riittäväni täysin.
    Kannattaa kokeilla <3

Perspektiiviä voi hakea myös puhumalla ystäville. Usein luomme riittämättömyyden tunteen myös ihan itse. Totuus voi olla täysin muuta. Jos sinulla on riittämätön tunne, mieti myös mitä sanoisit itse ystävällesi vastaavssa tilanteessa. Sitten sano se itsellesi.

Muista myös, että riittämättömyys on vain tunne. Sinä et ole yhtä tunteidesi kanssa. Ne eivät määritä sinua. Siksi sinä et todellisuudessa ole riittämätön ihmisenä. Muista myös, että kaikki on hetkellistä. Tunteet tulevat ja menevät. Sinä riität kyllä <3

DON'T GROW UP, IT'S A TRAP

Peter Pan ja aikuisuuden kammoksuminen. Tämä lause saa minut tuntemaan ärsytystä usein siksi, että tätä käyttävät ihmiset eivät tunnu ottavan vastuuta omasta elämästään ja pakenevat lauseen taakse oikeuttaakseen käytöksensä. He näkevät aikuisuuden ja vastuunkannon tylsänä. On parempi pysyä lapsena kuin kasvaa aikuiseksi. Joku muu on aina väärässä. Joku muu myös saa kantaa vastuun.

Okei, näin toimiville ihmisille en pysty ehkä tekemään mitään. Omalle reaktiolleni lausetta kohtaan sen sijaan voin. Ja hyvä niin. Käännetääs homma siis vahvuudeksi.

Ansa aikuiseksi kasvamisessa on tietenkin ego. Ego virittää ansan. Se kasvaa ikävuosiemme mukana ja muokkaa meistä koetun ja opetetun mukaisia ihmisiä. Se saa meidät pelkäämään, toimimaan ja käyttäytymään juuri niin, kuin ympäristömme ja omat ajatuksemme ovat meidät opettaneet tekemään. Egon käytöksestä kirjoitin tämän kirjoituksen, joka kannattaa lukea, mikäli haluaa aiheeseen uppoutua tarkemmin. Aiheesta on myös paljon kirjallisuutta, joista omat suosikit tuossa blogikirjoituksen lopussa esittelen.

Toisaalta tuota lausetta voi miettiä myös sen kautta, miten unohdamme oman herkkyytemme ja lapsenomaisen kiinnostuksemme, uteliaisuutemme ja autenttisuutemme juuri egon toiminnan vahvistuessa. Mitä jos kaivaisikin sen lapsenmielisyyden tylsähköakin työtehtävää kohtaan ja lähtisi innostuksen, uteliaisuuden, hersyvän ilon ja hetkessä olemisen kautta lähestymään sitä! Mitä kaikkea voi löytyä itsestä, itse tekemisestä ja lopputuloksesta!

Kannatan siis lauseen syvempää merkitystä. Vastuu tulee kantaa ilman, että aikuisena ei ole tylsää. Kannattaa nostaa esiin egon takaa se hersyvä ja tässä hetkessä elävä lapsi sisältäsi jos elämä tuntuu tylsältä tai aikuisuus ankealta.

Ja hei, elämä ei todellakaan ole tylsää. Se on täynnä värejä ja ihmeitä! Sen näki myös Peter Pan. Samoin kun hän näki egon vallassa elävät aikuiset ja päätti, ettei tuo homma ole häntä varten. Tähän kannustan myös sinua <3


Mikä voimalause, aforismi tai mietelause saa sinut ärsyyntymään? Miten voisit kääntää sen toisin? Kuulen mielläni omia kokemuksiasi ja ajatuksia tästä kirjoituksestani. Se sai aikaan itsessäni hetkellistä riittämättömyyden tunnetta, mutta se riittää juuri sellaisena kun on - tässä hetkessä syntyneenä kokonaisuutena. Ja arvaa mitä, sanoin itselleni epäilyn hetkinä Just do it!

Ihanaa viikkoa,

Aija <3