MENKAT - Ymmärrä sykli ja hyväksy se osana elämää

17.09.2021

Tunnetko oman kuukautissyklisi? Tiedätkö, mitä kehossasi ja mielessäsi tapahtuu kuukautiskierron eri vaiheissa? Menkat mietityttää, ainakin minua.

Olen jo useamman vuoden ajan ollut kiinnostunut ymmärtämään sitä, miten voisin oppia ensin hyväksymään, sitten pitämään ja ehkä jopa nauttimaan joka kuukausi kokemastani muutoksista kehossani, tunteissani ja mielessäni.

Usein naiset puhuvat siitä, kuinka menkat rajoittavat elämää. Terveysside- ja tamponimainoksissa esitellään tuotteita, jotka "mahdollistavat täysillä elämisen myös kuukautisten aikaan". Ala-asteen biologiantunnilla opettaja opetti, kuinka kuukautissiteen voi piilottaa farkkujen taskuun, koska "kenenkään ei tarvitse tietää, että sulla on kuukautiset". Miksei? Eikös se olisi helpompaa kaikille?

Jepjep. Olin aiemmin sitä mieltä, että menkat oli suoraa sanottuna perseestä. Ymmärsin niiden biologisen tarkoituksen lisääntymisessä, mutta muuten ne tuntuivat vain riesalta. Kunnes.

Päätin suhtautua asiaan toisin. Hyväksyä asian osana naisen kehoani. Tutustua omaan kehoni, mieleni ja tunteitteni muutoksiin eri kuukautiskierron vaiheissa.

Olen 34-vuotias, mutta tutustuin omaan syklisyyteeni vasta kolmekymppisenä. Miksei kukaan ole kertonut näitä asioista aiemmin? Eikö näistä tiedetä? Vai hävettääkö kaikkia? En ymmärrä miksi en tiedä syklisyydestä mitään!

 Tämä on oma kimmokkeeni puhua kuukautissyklistä ja auttaa myös muita kaltaisiani hyväksymään oman kehonsa ja menkat osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. KOSKA "KAIKKIEN TULISI TIETÄÄ NÄMÄ JUTUT!!!!", kuten eräs asiakas sanoi osuvasti edellisessä aihetta käsittelevässä workshopissa. Ja tämä ei koske pelkästään niitä, joilla on menkat (eli noin 50% maapallomme väestöstä) vaan kaikkia, joita ne jollain lailla koskettaa. ELI KAIKKIA!

Hyväksyminen

Avain kuukautisten hyväksymiseen on tutustua itseensä ja omaan syklisyyteensä. Kun ymmärtää itseään ja oman kehonsa muutoksia kuukautissyklin eri vaiheissa, on helpompi toimia oman kehon toiveiden mukaan ja myös ymmärtää se, miksi ei aina "pysty elämään täysillä".

Aihe on valtavan kiehtova ja pitää sisällään paljon tietoa, jota en pysty yhdessä blogitekstissä jakamaan. Siksipä annan kolme täsmäapua, joilla pääset liikkeelle.

1. Ymmärrä syklin eri vaiheet:

Kuukautissykli jaetaan neljään vaiheeseen.
1 Kuukautiset eli vuotopäivät
2 Vuodon jälkeinen aika ja ovulaatioon valmistautuminen
3 Ovulaatio
4 Ovulaation jälkeinen aikaa ja vuotoon valmistautuminen

Näissä neljässä kuukautiskierron vaiheessa keho ja mieli toimivat hieman eri tavalla kussakin. Tiedätkin varmaan kokemuksesta jo, että esim. menkkojen aikaan olosi saattaa olla hieman väsyneempi ja ärtyneempi kuin kierron muina ajankohtina.

2. Ymmärrä oma syklisi:

Helppo tapa tutustua omaan sykliin on pitää menkkapäiväkirjaa joko ihan vihkoon kirjoittaen tai käyttäen apuna applikaatiota. Asioiden näkeminen konkreettisesti kirjattuna auttaa hahmottamaan kokonaisuutta. Kokeile!

Applikaatioita on monia. Voit etsiä sinulle sopivan sovelluksen esim. hakusanoilla kuukautiskalenteriperiod tracker tai menstrual cycle tracker. Eri kuukautiskiertosovelluksissa on erilaisia ominaisuuksia, joiden avulla esim. yleisfiiliksen merkkaaminen muistiin on helppoa.

En itse ole aiemmin käyttänyt applikaatioita, mutta latasin juuri  käyttööni Flo -nimisen appiksen, joka vaikuttaa hyvältä! Myös älypuhelimien omissa terveyssovelluksissa saattaa löytyä kuukautisosio, joka muistuttaa sinua lähestyvistä vuotopäivistä ja ovulaatiosta. Näppärää!

Oli päiväkirjan toteuteustapa mikä tahansa, kirjaa ylös vuotopäivät. Kirjoita muistiin, millainen olo, vuoto (määrä, laatu, väri...) ja kehollinen fiilis muutenkin oli minäkin päivänä? Jatka vuotopäivien jälkeen päiväkirjan pitoa kierron läpi. Jatka muutama menkkasykli ja huomaa samankaltaisuudet eri syklin vaiheissa.

3) Hyväksy kuukautiset osana elämääsi ilman mutta -sanoja, ärsytystä tai pakoilua.

 Tiedän, että hyväksyminen vaatii aikaa ja harjoitusta, mutta se on sen arvoista. Harjoittele, opiskele aiheesta lisää ymmärtääksesi ja sen avulla hyväksyäksesi menkat osana elämääsi.

Opit hiljalleen kiittämään kuukautisista osana ihmeellistä kehoasi. Menkat ovat osa naisen elämää. On helpompi mielestäni hyväksyä ne kuin taistella niitä vastaan.


Jos janoat lisää tietoa, olet lämpimästi tervetullut minun ja Johanna Laaksosen pitämään SYKLI -workshopiin 21.11. SYKLI -workshopissa käymme läpi monipuolisesti kuukautissyklin eri vaiheet ja myös sen, miten voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi koko kierron ajan. Syklisyystiedon lisäksi teemme ihanan kehoon läsnätuovan Feminine yin -joogaharjoituksen.


Miten sä aiot jatkossa puhua sun menkoista?
Kirosanoin vai hyväksyen ne?

<3 Aija