Kevätsiivouksen aika

12.04.2021

Kevät on täällä!

Aivan kohta vihertää. Valon lisääntyessä, niin kodin nurkkien kuin oman mielenkin pölykerrostumat iskevät silmää. On aika tarttua sekä fyysiseen että energeettiseen pölyhuiskaa ja puhdistaa talven pölyt.

"Spring is the time of plans and projects."
- Leo Tolstoy

Vibat kevätsiivoushaaste

Kesäkelejä odotellessa, haastan sinut tekemään kevätsiivouksen. Kyse ei ole pelkästään pölyjen pyyhkimisestä, vaan kokonaisvaltaisesta elämän siivoamisesta. Aikamoinen urakka, saatat miettiä. Äläpä hätäänny.

Tein kevätsiivouslistan, josta haastan sinut nyt valitsemaan ainakin kolme huhtikuun aikana toteutettavaa kevätsiivousrituaalia. Valmistaudutaan kesään raikkaina ja täynnä virtaavaa energiaa! 

1) Kiitä mennyttä ja tee tilaa uudelle

Kirjoita tai mieti mielessäsi niitä asioita, joita elämässäsi on tapahtunut. Mitkä asiat ovat takana päin? Kiitä kaikkia kokemuksia, oppeja, tapaamisia ja itseäsi menneestä. Tunne kiitollisuus koko kehossasi ja anna sen puhdistaa ehkä vanhaan jumiutunutta oloasi. Kun päästät irti menneestä, teet tilaa uudelle.

Voit ajatella vaikka mennyttä vuotta, listata kaikki sen mukana tuomat opit ja kokemukset. Listaa ylös, mitä olet kokenut, oppinut, missä asioissa kiristellyt hampaita tai kukkaron nyörejä, mistä olet päässyt yli, mitä uutta olet elämääsi saanut. Kaikki asiat vievät eteenpäin. Anna asioiden jäädä menneeseen. Sinä päätät, kuinka paljon mennyt määrittää tätä hetkeä ja tulevaa elämässäsi.

Jos tunnet kaunaa tai harmitusta yhä jostain vanhasta tapahtumasta tai kokemuksesta, ole armollinen tuolle tunteelle ja asialle. Hyväksy se ja anna sille lupa poistua kun olet valmis. Sinun ei tarvitse pakottaa asioita loksahtamaan paikalleen, mutta hyväksymällä myös ne ikävämmältä tuntuvat asiat, saat niihin myös etäisyyttä ja pystyt helpommin päästämään irti. Anna aikaa itsellesi <3
Mieti myös, mistä olisit valmis tai halukas luopumaan elämässäsi? Mistä olet valmis päästämään irti? Mitä haluaisit tilalle? Haaveile ja tee näin tarttumapintaa uudelle saapua itseäsi kohti.

2) Tee kodin energiasiivous

Tuuleta kotisi energioita avaamalla ikkuna ja antamalla raikkaan kevätilman raikastaa huoneilmaa. Kodin energioita voit puhdistaa myös äänen, tuoksujen ja suitsukkeiden avulla. Lue lisää parin vuoden takaisesta blogikirjoituksestani, jossa olen kertonut lisää siitä, kuinka putsata energioita kodissasi ja laittaa niitä liikkeelle. Kun kodin energiat virtaavat, helpottaa se myös sinun energioiden virtaamista.

3) Detox - kehon kevätsiivous

Keväällä keho alkaa puhdistautumaan. Monissa uskonnoissa kevät on paaston ja puhdistumisen aikaa. Keväällä onkin hyvä avittaa kehon puhdistumista ja kiinnittää huomio omiin ruokailutottumuksiin.

Pidä pieni paasto, kokeile pätkäpaastoa tai detox-kuuria. Huomioi, että paasto ei sovi kaikille ja siihen valmistautumiseen ja siitä irrottautumiseen tulee varata aikaa. Itselleni rankat paastot eivät sovellu ja siksi suosinkin pienempiä sisäisiä puhdistautumisrituaaleja.

Huomioi kehosi toiveet ruokien ja juomien suhteen. Mistä kehosi ei tunnu pitävän? Voisitko kokeilla kevyempää ruokavaliota kuukauden ajan? Voisitko ehkä luopua tai vähentää jonkin ruoka-aineen/juoman käyttöä?

Koin muutama vuosi itse havahtumisen kahvin juonnin suhteen. Join tuolloin useamman kupin kahvia päivässä. Huomasin, että se ei kuitenkaan virkistänyt vaan kehoni kävi ylikierroksilla ja päässäni surisi aina iltapäiväkahvin yhteydessä. Päästin irti kahvista ja nykyään juon vain yhden aamukahvin. Se tuntuu hyvältä määrältä minulle tällä hetkellä.

Juo nesteitä (mielummin lämmintä kuin jääkylmää), nauti vihreitä asioita, yrttejä, vihreää teetä ja marjoja. Auta näin kehoasi puhdistautumaan ja aktivoimaan ehkä talven yli uinunutta ruoansulatustasi. Nauti ajasta ja huomioi kehossasi muutoksia. Mikä tuntuu hyvältä sinulle?

4) Somedetox

Tarkastele ja kiinnitä huomiosi somen käyttöösi. Kuinka kauan vietät aikaa selaten Insta storeja päivässä? Some tuottaa hetkellistä mielihyvää ja siksi se onkin niin koukuttava. Se myös kuitenkin aiheuttaa aistiärsytystä ja
ylikuormitusta aivoillemme.

Pidä pieni somepaasto. Kokeile rajata somen käyttöäsi tai viettää kokonainen päivä tai viikonloppu täysin ilman someen katsomista. Poista myös turhat ponnahdusikkunat puhelimestasi. Näin pystyt itse määrittämään, milloin avaat viestisovelluksen lukeaksesi viestit tai Facebookin.

Poistin ponnahdusikkunat kaikista laitteistani muutama vuosi sitten ja olen kokenut suurta rauhaa sen myötä. Näin olen saanut ikään kuin hallintaan niin sähköpostini, viestit kuin somenkin. Ne eivät hallitse minua viestittämällä jatkuvasti puhelimen ruudulle kaikesta, mitä just nyt tapahtuu. Kannattaa kokeilla!

5) Oman olon kevätsiivous

Keväisin keho ja mieli surraavat yleensä vauhtia hakien kovemmilla kierroksilla kuin talvella, jolloin olo ja ajatus liikkuvat rauhallisempaa tahtia. Huomaan käyväni keväisin hieman ylikierroksilla helposti ja siksi varaankin aikaa enemmän oman oloni rauhoittamiselle.

Varaa aikaa siis rauhoittumiselle. Meditoi, tee reikiä tai mindfulnessharjoituksia. Käyn yleensä keväisin itse myös muiden energiahoidoissa. Teen myös huomattavasti useamman kerran päivässä hetken reikiä rauhoittaakseni oloani. Jos olet siis käynyt reikikurssin, tee reikiä useammin nyt keväällä. Tai jos et ole löytänyt oloasi tasapainottavaa tapaa, kokeile energiahoitoa tai osallistu reikikurssille.
Suosittelen lämpimästi <3

6) Oman mielen kevätsiivous

Tuuleta myös ajatusmaailmaasi. Jumahdamme helposti tiettyihin kaavoihin, tiettyihin aina vain samalla tavalla toistuviin ajatusmalleihin ja toimimme uskomustemme mukaan. Tarkkaile tässä kuussa, miten toimit eri tilanteissa ja mikä syy toimintasi taustalla on. Onko siellä jokin uskomus, jonka olet oppinut tai perinyt vanhemmiltasi? Onko jokin ajatusmalli, joka on vain jäänyt
levyn lailla soimaan mielessäsi?

Tarkastele ajatuksiasi. Kun tarkastelet mieltäsi, voit myös muuttaa ja opettaa sen toimimaan toisella tavalla. Sellaisella tavalla, joka ruokkii sinua,
ei latista oloasi ja fiilistäsi.

Jos esimerkiksi huomaat toistavasi usein mielessäsi "äh, en mä osaa", huomioi ensin tämä ja käännä ajatus sitten toisin päin. Sano itsellesi "okei, opin kyllä, mä osaan tän kyllä." Kiinnitä siis huomiosi sisäiseen puheeseesi. Kritisoitko vai tsemppaatko itseäsi? Miten puhuisit ystävällesi?

Muista, että mielesi on oppinut toimimaan tietyllä tavalla. Sinä voit kuitenkin päättää oppia jostain käytöstavasta ja mallista pois. Se vaatii toistoa ja mallin havainnointia. Kun havaitset omassa käytöksessä tai itsepuheessa toistuvia asioita, jotka eivät ruoki sinua, olet jo pitkällä. Kun havaitset muutosen tarpeen, voit muuttua tai muuttaa asioita. Kirjoitin armollisuudesta itseä kohtaan pari vuotta sitten blogitekstin tähän avuksi.

7) Koti järjestyksessä, mieli lepää

Onko kotisi tasot, paperit, hyllyt ja kaapit epäjärjstyksessä? Kun ynmpäristösi on sekaisin, myös mieli tuppaa harhailemaan. Ainakin minulla.

Tee kevätsiivous komeroihisi. Järjestele hyllyt, kierrätä vanhat tavarat ja vaatteet, korjaa rikkinäiset asiat ja vaatteet, vie talvivaatteet varastoon (jes!), tuo varastosta kesämekot (kyllä niitä voi jo villasukkien ja -paidan kanssa ihan hyvin käyttää!) ja silppua vanhat laskut ja turhat paperit kansioistasi. Samalla kun käyt kaappejasi läpi, tuuletat niitä energeettisesti. Näin saat energian kulkemaan myös paremmin kodissasi ja olosi energisoituu samalla. Kokeile vaikka!

8) Kalenteri järjestykseen

Siivoa myös kalenteristasi kaikki ylimääräinen pois. Merkitse kalenteriisi vain ne tärkeimmät päivän aikana hoidettavat asiat. Toki niiden alle mahtuu pitkä todolista, mutta merkitse se muualle. Pidä kalenteri selkeänä, niin myös sitä katsoessasi ajatuksesi päivien ja viikkojen kulusta pysyy selkeämpänä.

Päätä muutama asia, jotka jokaisen päivän aikana on hoidettava tai paikka jossa käydä ja kirjaa ne kalenteriisi. Kirjaa myös jokaiselle päivälle yksi ihana asia, jonka saat ikään kuin palkintona päivän aikana hoidetuista asioista. Kirjaan itselleni jokaiselle päivälle aina palkinnon sydämen kera. Palkintoni voi olla joogahetki, ystävän kanssa kävelylenkki, lupaus herkkujäätelöstä tai lempielokuvan katsominen.

Merkitse jokaiseen työpäivääsi myös pieni hetki (5-10min) rauhoittumiselle. Merkitse kalenteriisi tuo hetki, jonka aikana suljet silmäsi ja hengittelet löytäen tasapainon. Kun hetki on "tehtävänä" kalenterissa, tulee se toteutettua helpommiin. Kokeile <3

9) Teknologian kevätsiivous

Samalla tavalla kun järjestät kotisi ja kalenterisi, järjestele myös tekniset laitteesi. Tee tilaa kovalevylle siirtäen valokuvat pilvipalvelimelle tai muistitikulle, järjestele tietokoneen työpöytä siirtäen tiedostot ja valokuvat omiin kansioihinsa. Tyhjennä näkymää. Kun avaat koneen, et heti näe kaaosta, vaan järjestyneen työpöydän. Tee sama siivous puhelimellesi ja sähköpostillesi. Suosittelen.

10) Hiljentymistä, kehon ja mielen hyvinvointia

Keväällä keho on alttiimpi erilaisille flunssille. Pidä huoli immuniteetistasi. Syö, juo, liiku ja lepää säännöllisesti. Näin annat kehollesi mahdollisuuden "siivota" huomaamattasi kehoasi ja oloasi. Keho pyrkii aina tasapainoon ja tekee paljon töitä meidän hyväksemme. Tullaan siis puoliväliin vastaan ja tehdään oma osuutemme. Muista myös erilaiset ihonhoitorutiinit. Kuori ihoasi, tee jalkahoito ja helli kehoasi!

Kun annamme kehollemme ja mielellemme sitä, mitä ne pyytävät, voimme hyvin. Kuuntele oloasi, nauti kevään tuomasta energiasta ja iloitse ihanasta vuodenajasta!


Mitkä listan kohdat sinä toteutat tässä kuussa?

"Spring is when you feel like whistling, even with a shoe full of slush"
- Doug Larson

Ihanaa huhtikuuta,
Aija <3